Thursday, November 26, 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ 23/11/2009

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ
Δ/νση: ΠΓΝ1 - (Λ. Πανεπιστημίου - 45500) Τηλ. 2651099519 FΑΧ: 2651040756 email:einh@otenet.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ 23/11/2009
1. Ο προϋπολογισμός του 2010 που κατατέθηκε πρόσφατα κινείται στην ίδια λογική υποχρηματοδότησης της υγείας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Παρ' όλο ότι από πλευράς Υπουργείου και Κυβέρνησης συνεχίζεται η εξαγγελία διορισμού 5000 νοσηλευτών πέραν των συνταξιοδοτήσεων, τα εγγεγραμμένα κονδύλια νέων διορισμών μόλις που επαρκούν για 1500 νέους υπαλλήλους στην Υγεία, την Εκπαίδευση και τα Σώματα Ασφαλείας. Αντίθετα δεν υπάρχει ούτε 1 € για τις 2500 γιατρούς που σύμφωνα με το ν 3754/09 θα έπρεπε να διοριστούν στα νοσοκομείο το 2010. Όσον άφορα το κονδύλι εφημέριων, από 410 εκ € που ήταν εγγεγραμμένο στο προϋπολογισμό του 2009 και έφτασε μετά την καθιέρωση του νέου μισθολογίου περίπου στα 470 εκ € μειώθηκε στα 395 εκ. €, πράγμα που σημαίνει άτι για μια ακόμα φορά θα αντιμετωπίσουμε πιθανότατα κύμα περικοπής των προγραμμάτων εφημερίας των νοσοκομείων, μετατροπής των ενεργών εφημέριων σε ετοιμότητας και απλήρωτες εφημερίες. Εν τέλει ο συνολικός προϋπολογισμός της Υγείας ανέρχεται στο 2.89% του ΑΕΠ από 2.85% που ήταν το 2009. Την ίδια στιγμή που στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει περίπου στο 6% του ΑΕΠ.


2. Οξύτατες διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα των απλήρωτων εφημέριων και των περικοπών αμοιβών εφημερίας που ξεπερνούν το όριο της ισχύουσας οροφής (plafond) των 5147 €. Συγκεκριμένα πλην των εφημέριων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες Αυγούστου στα Νοσοκομεία Χατζηκώστα, Άρτας και Φιλιατών. Στα νοσοκομεία αυτά δεν έχει γίνει ακόμα εκκαθάριση των αναδρομικών των εφημέριων του 2009 βάσει του νέου μισθολογίου.
Όπου, δεν έχει γίνει εκκαθάριση πολλοί συνάδελφοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα λόγω υπέρβασης του πλαφόν. Μετά την εξαγγελία της προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας από το Γ Τ. της ΟΕΝΓΕ για τη Δευτέρα, 30/11/2009 υπήρξε παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας με την κατάθεση τροπολογίας στο Ν/σχ. Περί «κοινωνικής αλληλεγγύης» όπου το νέο πλαφόν καθορίζεται στις αποδοχές του Εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας, δηλαδή στα 6443 €, αναδρομικά από 1/1/2009. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση βελτιώνει την κατάσταση, όσο όμως δεν προχωρούν οι προσλήψεις και δεν θεσμοθετείται πρότυπο εφημέρευσης θα συνεχίζουν να υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και ένας αριθμός γιατρών που τις καλύπτει θα μένει απλήρωτος. Δεν επιλύεται οριστικά για όλους τους γιατρούς το πρόβλημα της περικοπής των αμοιβών εφημερίας (πχ. Νοσ Λευκάδας) δεδομένου ότι υπάρχουν συνάδελφοι σε υποστελεχωμένα τμήματα που υπερβαίνουν και το «νέο» πλαφόν.
Κατά την πάγια θέση μας απαιτείται πλήρη- κατάργηση του ισχύοντος πλαφόν με
νομοθετική ρύθμιση (παραμένει μόνο το πλαφόν που ορίζει το Σύνταγμα, ότι δηλ οι πρόσθετες αμοιβές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τακτικές αποδοχές).

Αντίστοιχα για τις εφημερίες έχουν εγκριθεί και κατανεμηθεί τα κονδύλια εφημέριων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ γίνονται ακόμα συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Απαιτείται επαγρύπνηση μη κινητοποίηση για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών ενεργειών που χρειάζονται τόσο για το πλαφόν, όσο και για τις εφημερίες Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση των απαιτούμενων χρημάτων από τα Νοσοκομεία. Σε αντίθετη περίπτωση τα χρήματα «χάνονται» και μόνο δικαστικά, με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες ετών θα μπορούν να διεκδικηθούν.


3. Την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται σε ν/σχ. Διάταξη που συστήνει 1000 θέσεις
ειδικευμένων γιατρών, προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις που είχαν αποφασιστεί από τη κοινή επιτροπή Υπουργείου - ΟΕΝΓΕ τον Ιούλιο 2009. Ο αριθμός των θέσεων αυτών θα πρέπει να αυξηθεί τόσο, ώστε με τις προκηρύξεις των κενών οργανικών θέσεων να φτάσει τις 1700.
Παράλληλα αναμένεται η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για τις 300 θέσεις ειδικευομένων γιατρών όπως αυτές κατανεμήθηκαν από την κοινή επιτροπή. Χρειάζεται σε κάθε νοσοκομείο να ελεχθούν από τις τριμελείς επιτροπές οι θέσεις που προκηρύσσονται δεδομένου ότι προεκλογικά έγιναν ανήθικες ρουσφετολογικές παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες και αλλοιώθηκαν οι αποφάσεις της κοινής επιτροπής.


4. Σχετικά με τις αναβαθμίσεις υπογράφονται όσες έχουν πάει στο Υπουργείο, πλην αυτών που οι διαδικασίες έγιναν κατά τη προεκλογική περίοδο (7/9 έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης). Αυτές θα επαναληφθούν. Όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί Συνελεύσεις των τομέων θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Παρά τη μερική ικανοποίηση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εκ μέρους του Υπουργείου είναι επιβεβλημένη η κινητοποίηση μας, έτσι ώστε αφενός να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα πέρα από τη μίζερη κατάσταση των απλήρωτων εφημέριων, όπως τονίζει η απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, αφετέρου να εξασφαλίσουμε ότι οι διακηρύξεις πράγματι θα υλοποιηθούν και δεν θα έχουν την έως τώρα τύχη του ν. 3754 που έχει το χαρακτήρα Συλλογικής Σύμβασης.

Συγκεκριμένα:
Στις ΓΣ των Νοσοκομείων
  • Να οργανωθεί σωστά η 24ωρη προειδοποιητική απεργία της 30 Νοεμβρίου 2009.
  • Να αποφασιστεί επίσχεση εργασίας από τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη (πχ
    7/12) για τη πληρωμή των εφημέριων
  •  Οσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθορισμού του νέου πλαφόν και πληρωμής των δεδουλευμένων να κατατεθούν προγράμματα εφημερίας Δεκεμβρίου που δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 51417 μικτά μαζί με τις τακτικές αποδοχές για κάθε γιατρό.
Σας αποστέλλουμε επιπλέον και την απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ (18/11/2009) καθώς και της ΕΓ (23/11/2009) μετά τη συνάντηση με την Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας.


Το ΑΣ της ΕΙΝΗ

No comments:

Post a Comment