Monday, November 9, 2009

Δελτίο Τύπου ΟΕΝΓΕ για την Συνάντηση με την Υπουργό Υγείας


Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2009
Α.Π : 1633

Την Παρασκευή 6/11/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου και την Υφυπουργό κ. Γεννηματά.
΄Ηταν η πρώτη συνάντηση μας με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και παρ’ όλο που είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα η συνάντηση αυτή, απ΄ την πλευρά μας ετέθησαν με σαφή τρόπο τα προβλήματα που έχουν ανάγκη άμεσης και χωρίς περιθώρια καθυστερήσεων αντιμετώπισης. Κάναμε με κατηγορηματικό τρόπο σαφές ότι οι Νοσοκομειακοί γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της Χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και η υπομονή τους τείνει να εξαντληθεί.
Σε γενικές γραμμές έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα και εξέφρασαν καλή διάθεση για να το αντιμετωπίσουν. Αναμένουμε η καλή αυτή διάθεση να εκφραστεί σύντομα στην πράξη. Οι απαντήσεις που πήραμε είναι:

1 – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ :

Οι 736 θέσεις Επιμελητών Β που βρίσκονται στα Νοσοκομεία για προκήρυξη από αυτά, τελικά είναι 671 ( οι άλλες 75 δεν αντιστοιχούσαν σε κενές οργανικές θέσεις, και θα προστεθούν στις άλλες υπό σύσταση 964 και αυτές θα γίνουν 1039) και την ίδια μέρα θα έδιδε εντολή στα Νοσοκομεία να προχωρήσουν στην προκήρυξή τους.
Οι υπόλοιπες 1039 μέσω νομοθετικής ρύθμισης για τη σύστασή τους θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη και αυτών μέσα στο τρέχον έτος.
Οι 300 θέσεις των ειδικευομένων θα αποσταλούν για γνωμοδοτική έγκριση στο ΚΕΣΥ για να προχωρήσει και η κάλυψη αυτών.

Συμπερασματικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Γεννηματά απεδέχθησαν :
A. Την ύπαρξη των κονδυλίων για τις προσλήψεις αυτές
B. Την κατανομή των θέσεων από την κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ.

2 – ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Ενημερώσαμε ότι δεν έχει εγκριθεί κονδύλι εφημεριών για τον Σεπτέμβριο και μετά και σε κάποια νοσοκομεία υπάρχει πρόβλημα και για τις εφημερίες του Αυγούστου. Επίσης με κάθε σαφήνεια θέσαμε το πρόβλημα του plafond Αρεοπαγίτη και ζητήσαμε εν τέλει την κατάργησή του με νομοθετική παρέμβαση άμεσα. Εξηγήσαμε ότι χωρίς αυτή τη ρύθμιση, από τον άλλο μήνα τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν, αφού οι γιατροί θα αρνηθούν να εφημερεύσουν χωρίς να πληρώνονται.
Μας δηλώθηκε ότι κατανοούν το πρόβλημα αυτό και θα το αντιμετωπίσουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών. ΄Οσον αφορά δε τα κονδύλια των εφημεριών είπαν ότι υπάρχουν τα χρήματα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και βρίσκονται σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για την εξασφάλιση και των υπολοίπων.

3 - ΕΞΕΛΙΞΗ


Εξηγήσαμε την εντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση , μετά πλέον την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, στη διαδικασία της εξέλιξης του Β’ εξαμήνου 2009 και ζητήσαμε :
1. Να υπογράψει τα πρακτικά που βρίσκονται ήδη στο Υπουργείο και
2. Να δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να συνεχιστεί αυτή διαδικασία, όπου έχει βαλτώσει.
Μας απάντησε η κ. Υπουργός ότι θα δεί μια εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και εάν δεν υπάρχει απαγόρευση θα προχωρήσει.

Την εγκύκλιο αυτή την πήραμε , την είδαμε, δεν περιέχει απαγόρευση και έτσι αναμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσής της .

4 – Θέσαμε το θέμα του επιδόματος τροφής για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ .

Δεν γνώριζαν το θέμα και θα το αντιμετώπιζαν μετά την πρόσθετη ενημέρωση που θα ζητούσαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε ως εποικοδομητική τη συνάντηση και ζητήσαμε νέα συνάντηση με την Υπουργό Υγείας ώστε να δοθούν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα που συζητήσαμε.
Ακολούθως αποφασίσαμε τη Σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 19 Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 1 μ.μ και συγχρόνως ζητάμε νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την ίδια ημέρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

No comments:

Post a Comment