Thursday, December 10, 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ


ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ
(10 – 12 – 2009)

Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2009

Τα πελώρια προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένουν εκρηκτικά. Καμιά νέα κλίνη δεν προστέθηκε στις Μονάδες Εντατικής την ώρα της κορύφωσης της μάχης με τα κρούσματα της νέας γρίπης . Τα Ιατρεία αντιμετώπισης των  εμπύρετων στα Παιδιατρικά και τα Γενικά Νοσοκομεία ασφυκτιούν.
Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Αστικά Κέντρα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2010 δεν αφήνει κανένα περιθώριο οργάνωσης της. Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν υπάρχουν. Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί.
Τα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων αδυνατούν να διεκπεραιώσουν  τα προγράμματα εφημερίας τους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα, οι γιατροί  τους συνεχίζουν να μην πληρώνονται δεδουλευμένες εφημερίες.
Η συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας δεν απάντησε στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα.

Ø  Οι εκκρεμότητες για την πληρωμή ΟΛΩΝ των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2009, με συνυπολογισμό του νέου πλαφόν, δεν έχουν αρθεί. Σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς Νοσοκομεία  - Υ.Δ.Ε και Επιτρόπους, δεν  έχει αποσταλεί.
Ø  Οι 300 θέσεις ειδικευομένων που περιλαμβάνονται στην κατανομή της Κοινής Επιτροπής ΟΕΝΓΕ – Υπουργείο Υγείας για τις 2000 νέες προσλήψεις, δεν στάλθηκε ακόμη στο ΚΕΣΥ για να καταλήξει στις 250 τις οποίες έχει αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας.
Ø  Η Βουλή ενέκρινε την σύσταση 1000 νέων θέσεων μη οργανικών (από τις 2000) αλλά είναι άγνωστο πότε η Υπουργός Υγείας, στην οποία εκχωρήθηκε η εξουσιοδότηση, θα δώσει τη δυνατότητα της προκήρυξής τους.
Ø  Με έγγραφο του νέου Γεν. Γραμματέα εντέλλονται οι Διοικήσεις    των Νοσοκομείων να μην προχωρήσουν σε κρίσεις που εκκρεμούσαν στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ , μέχρι το τέλος του 2009. Αυτή είναι ευθέως παράνομη ενέργεια και γεννά ερωτηματικά για την πολιτική βούληση στελέχωσης του ΕΣΥ.
Ø  Σε πολλά νοσοκομεία δεν επαρκούν τα κονδύλια για την αμοιβή του προγράμματος εφημεριών του Αυγούστου ή και άλλων μηνών, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη αποδέσμευση του υπολοίπου 10% για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των αναδρομικών του 8μήνου.
Ø  Η Κοινή Επιτροπή δεν ενεργοποιήθηκε για να καταρτίσει πρότυπο εφημέρευσης, να προτείνει τρόπο λειτουργίας αυτοτελών ΤΕΠ , να σχεδιάσει τις νέες 2.500 προσλήψεις για το 2010.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει ότι η Κυβερνητική Πολιτική Υγείας είναι αναντίστοιχη με τις συσσωρευμένες ανάγκες του ΕΣΥ.
Η Κυβέρνηση παγιδευμένη στα τεράστια ελλείμματα της Εθνικής Οικονομίας και στο σύμφωνο σταθεροποίησης της Ε.Ε  προβάλλει τις δυσκολίες ως άλλοθι για να διαιωνίσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Το Γενικό Συμβούλιο εκτιμά ότι ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων, επιβάλλεται η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η ποιοτική ολοκλήρωσή του για αναβαθμισμένες ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες υγείας προς όλους τους κατοίκους της Χώρας. Εκτιμούμε ακόμη ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2010 δεν συμβάλλει στη κατεύθυνση αυτή και στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία έχουμε αναλύσει στις συναντήσεις μας με τη νέα Πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Υγείας.  Απαιτούμε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού να υπάρξουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές των κονδυλίων που αφορούν στην υγεία, έτσι ώστε να καλύπτουν τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού, καθώς και την πλήρη αποζημίωση των προγραμμάτων εφημέρευσης, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις μας ανέρχεται στα 470 εκατ. €.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

v Να προκηρύξουμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009 .
Στη διάρκειά της τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν με συνεντεύξεις τύπου τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ  καθώς τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου τους και τα συνολικά τραγικά προβλήματα του ΕΣΥ.
v Να καλύψουμε όλες τις άλλες μορφές κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων συνεκτιμώντας την αγωνιστική προώθηση των ιδιαιτέρων προβλημάτων κάθε χώρου.

Με τις κινητοποιήσεις μας δίνουμε και μια πρώτη απάντηση στις απόπειρες εκφοβισμού μέσω διώξεων των γιατρών που κινητοποιούνται με επισχέσεις. Η ενέργεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης να σύρει στα δικαστήρια 33 ειδικευόμενους που διεκδικούν δεδουλευμένα μόνον τυχαία δεν είναι . Προδιαγράφει τακτική ακραίας επίθεσης εναντίον απλήρωτων γιατρών και δεν πρόκειται να γίνει κατά κανένα τρόπο ανεκτή από την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Χώρας.
 ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

No comments:

Post a Comment