Sunday, December 27, 2009

Απόψεις συναδέλφων στο opengov για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών

  για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών
·  . από Κώστας Οικονόμου - — 27 Δεκεμβρίου 2009 @ 15:25 
Αξιότιμοι κύριοι,

Είμαι Ιατρός του ΕΣΥ και ανήκω σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που αναγκάζονται να εργάζονται πολύ πέραν των 48ωρών που προνοεί τόσο η Εθνική Νομοθεσία όσο και η Ευρωπαϊκή.

Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων που έγιναν προ έτους ώστε να δεχθούμε να εργαζόμαστε πέραν του 48ωρου μέχρι να μπορέσει η πολιτεία να προσλάβει ικανό αριθμό συναδέλφων, συμφωνήσαμε με αυτήν μεταξύ άλλων την απαλλαγή από τη φορολογία της αποζημίωσης βιβλιοθήκης (υποχρεωτικά ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να μπορούμε να διατηρούμαστε ενήμεροι των Ιατρικών εξελίξεων) και την απαλλαγή των εφημεριών που κάνουμε για να μπορούν οι συμπολίτες μας να κοιμούνται ήσυχοι και να ξέρουν ότι αν τυχόν τους συμβεί κάτι θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση από το ΕΣΥ.

Η πολιτεία, που δεν ανταμείβει τις εφημερίες σαν υπερωριακή απασχόληση, νομοθέτησε την αυτοτελή φορολόγησή τους με συντελεστή 20%-παραβιάζοντας ουσιαστικά την αρχική μας συμφωνία. Να σημειώσω ότι η νομοθέτηση έγινε τελικά μόλις τον τελευταίο Μάρτιο (3/2009). Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω σε κάποιο βαθμό κακώς, η συνομοσπονδία μας δέχθηκε το νόμο 3754/11-3-2009 σαν κλαδική σύμβαση με την οποία το κράτος όφειλε μέχρι τον Ιούνιο που μας πέρασε να είχε προσλάβει 2.000 Ιατρούς. Επίσης όριζε τις αναβαθμίσεις που θα γίνονταν στα πλαίσια της εξέλιξης μας, νέο Ιατρικό μισθολόγιο (απέχει υπερβολικά από τις αμοιβές των Ευρωπαίων συναδέλφων μας, όπως απέχει και το ωράριο μας το οποίο είναι εις βάρος μας), και την καθιέρωση της ανάπαυσης μετά την εφημερία, μέτρο που πολύ λίγο εφαρμόζεται λόγω της έντονης υποστελέχωσης που επικρατεί και λόγω της επαγγελματικής μας συνέπειας.


Καταλαβαίνετε ότι από αυτή τη κλαδική συμφωνία, όπως κατέληξε στο νόμο 3754/11-3-2009, η οποία και δεν εφαρμόστηκε από το κράτος στη συντριπτική της πλειοψηφία (τώρα τρέχουν οι πρώτες προκηρύξεις από τις 2.000, οι αναβαθμίσεις εκκρεμούν και λιμνάζουν στο Υπουργείο Υγείας) αν τώρα καταργήσει και τις φορολογικές ρυθμίσεις όπως αναφέρονται στις «Κεφάλαιο Α άρθρο 3 παράγραφος 2» και «Κεφάλαιο Α άρθρο 3 παράγραφος 1α και 1β» τότε αυτοδίκαια καταπίπτει κλαδική σύμβαση.


Το θεωρώ αδιανόητο να συζητείται η κατάργηση νόμου που ψηφίστηκε προ 9μήνου προκειμένου να καταπατείται το ωράριο εργασίας μας.


·   από Παπαπάνος Παναγιώτης - http://ygeianet.gr  27 Δεκεμβρίου 2009 @ 13:21 
Η φορολόγηση των εφημεριών και του επιδόματος βιβλιοθήκης των ιατρών ΕΣΥ. Η απόλυτη παραπληροφόρηση!!!
Οι εφημερίες των ιατρών ΕΣΥ χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα «άδικης» φοροαπαλλαγής (καθώς φορολογούνται με 20% αυτοτελώς) από τα ΜΜΕ και διάφορους γνώστες των προθέσεων του Υπουργείου. Ποιά είναι η αλήθεια?
Κατ΄αρχάς η φοροαπαλλαγή αφορά μέρος την εφημεριών(άνω των 2 σε ενεργείς και μικτές και καμία εκ των ετοιμότητας). Γνωρίζετε όμως ποιό είναι το ωρομίσθιο των εφημεριών? Οι εφημερίες σαν υπερωριακή εργασία, λογικά θα έπρεπε να αμείβονται με τις ίδιες αρχές που διέπουν την αμοιβή των υπερωριών στο Δημόσιο. Για λόγους που μόνο οι εμπνευστές τους γνωρίζουν, το ωρομίσθιο της εφημερίας είναι το 60% του προβλεπόμενου για την υπερωριακή απασχόληση. Άρα στην πηγή της, η εφημερία «φορολογείται» ήδη με 40%!!! Η αυτοτελής λοιπόν φορολόγηση είναι αντιστάθμισμα της επιτελούμενης αδικίας και όχι «συντεχνιακό χατήρι».


Δεύτερο ζητούμενο το επίδομα βιβλιοθήκης. Τα Ελληνικά Δικαστήρια με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις θεωρούν το συγκεκριμένο επίδομα ως βοήθημα για να μετεκπαιδεύονται οι γιατροί(βιβλία, συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια), άρα δεν είναι αμοιβή και συνεπώς δεν πρέπει να φορολογείται. Το Υπουργείο σε πείσμα των δικαστικών αποφάσεων και με την παροιμιώδη αυθαιρεσία του συνέχιζε μέχρι πέρσι να το φορολογεί κανονικά! Από το 2009 το φορολογεί με 5%. Τυχόν επαναφορολόγηση δεν σημαίνει εκ νέου καταπάτηση του Δικαίου? Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θεσπίζει τουλάχιστον την φοροαπαλλαγή για τα έξοδα που κάνουμε για την μετεκπαίδευσή μας?


Το κερασάκι στην τούρτα? Η Ε.Ε. με οδηγία που η Ελλάδα αναγκάστηκε μετά από 10 χρόνια! να ενστερνιστεί, ορίζει ως ανώτατο όριο εργασίας την εβδομάδα για τους γιατρούς τις 48 ώρες. Μια τέτοια εξέλιξη, πρακτικά θα είχε σαν αποτέλεσμα ην πλήρη κατάρρευση του προγράμματος εφημεριών των Νοσοκομείων. Για να μην συμβεί αυτό, οι γιατροί υπέγραψαν με το Υπουργείο Υγείας πέρσι κλαδική συμφωνία, δεχόμενοι την κατά παρέκκλιση της οδηγίας υπεραπασχόλησή τους. Η συγκεκριμένη κλαδική συμφωνία, προβλέπει τις φοροαπαλλαγές σε εφημερίες και επίδομα βιβλιοθήκης. Άν λοιπόν η κυβέρνηση τα πάρει πίσω, στην ουσία καταγγέλει την κλαδική συμφωνία και κατά συνέπεια οι γιατροί θα ακολουθήσουν την κοινοτική οδηγία για το ωράριο με αποτέλεσμα την αναστολή εφημέρευσης για πολλές ημέρες των Νοσοκομείων.
Τελικό σχόλιο: το κέρδος του Κράτους από την άδικη υπερφορολόγηση των εφημεριών είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις προκλητικές απολαβές των διαφόρων συμβούλων, των τηλεστάρ της ΕΡΤ και της εθελουσίας εξόδου των λιμενεργατών! Αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στην μεγάλη προσφορά των ομάδων αυτών(σε αντιδιαστολή με τους νυχθημερόν εφημερεύοντες γιατρούς) στο κοινωνικό σύνολο!!!


Μετά τιμής,
Παναγιώτης Παπαπάνος, οφθαλμίατρος του ΕΣΥ, Γ.Ν.Κορίνθου
·  από A.K. -  27 Δεκεμβρίου 2009 @ 10:26 
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες απέκτησαν ειδικά προνόμια φορολόγησης ανάλογες συνήθως της δύναμης εκλογικής και κοινωνικής που είχαν.
Οταν δημιουργήθηκε το ΕΣΥ και προκειμένου τότε η κυβέρνηση να φέρει γιατρούς σε ένα σύστημα με το οποίο διαφωνούσε τότε η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών( κακώς βέβαια, γιατί την είχαν δει όλοι πλούσιοι) έδωσε σαν κίνητρο για αύξηση του μισθού τις εφημερίες.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα λαθεμένο σύστημα λειτουργίας που διαιωνίζεται ως σήμερα.
Μόνη λύση θα ήταν να λειτουργούν τα νοσοκομεία με 8ωρες βάρδιες γιατρών.
Αυτό σημαίνει όμως ότι θα χρειάζονταν τριπλάσιο ιατρικό προσωπικό από ότι σήμερα και ότι θα καταργούνταν ο θεσμός της εφημερίας.
Αυτό όμως δεν συμφέρει τους γραφειοκράτες ιατρούς του ΕΣΥ γιατί πρώτον θα χάσουν πολλά λεφτά και δεύτερον γιατί ποιός από αυτούς θα κάτσει βάρδια 12-8 το πρωι σε νοσοκομείο- προτιμά να κάνει εφημερία από το σπίτι στην πλάτη του ταλαίπωρου ειδικευόμενου.
Ετσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Δυστυχώς ο συνδικαλισμός των νοσοκομειακών είναι το ίδιο φαιδρός με το σύνολο του εν Ελλάδι συνδικαλισμού.
Πότε αγωνιστήκατε κύριοι συνάδελφοι για τα ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ του κλάδου;
Τόσα χρόνια που παρακολουθώ το συνδικαλισμό σας(από φοιτητής) μόνο για τις εφημερίες ακούω.
Βρήκατε δε και το ωραίο κόλπο της επίσχεσης τώρα για να μην δουλεύεται ορισμένοι ούτε και τα πρωινα.
Αυτό μου θυμίζει την εποχή της κολλεκτιβοποίησης στην ΕΣΣΔ όταν οι αγρότες στα κολχόζ κάθονταν όλη μέρα ξάπλα επειδή δεν είχαν πια δική τους γη να διαπραγματεύονται τις τιμές των προιόντων κατά το δοκούν.
  από Ελένη Π. - http://yahoo.gr  27 Δεκεμβρίου 2009 @ 00:54 
Όσον αφορά την αυτοτελή φοολόγηση των εφημερειών των γιατρών θα ήθελα να πω τα εξής: κατ΄αρχήν φαίνεται δίκαιο όλα τα εισοδήματα όλων των πολιτών να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως ο γιατρός στις χώρες της ευρωπαικής ένωσης για την μία εφημερεία αμοίβεται με 800 ευρώ και στην Ελλάδα μόνο με 100, θα έρθετε τώρα με την ενιαία φορολόγηση να του πάρετε 20 ακόμα ευρώ; δεν θέλω να αναφερθώ στις ευθύνες που έχει ένας γιατρός στην άσκηση του επαγγέλματος του, τους κινδύνους για την υγεία του, στο ότι ο χρόνος των εφημερειών δεν προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος, στα χρόνια των σπουδών που έχει πίσω του για να φθάσει να πάρει 100 ευρώ. Αν τις 16 ή τις 24 ώρες της εφημερείας που εσύ λείπεις από το σπίτι πάρεις γυναίκα να μείνει με τα παιδιά σου, απλά ως παρουσία χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα πόσο φαντάζεστε ότι θα σας ζητήσει; και μάλιστα χωρίς απόδειξη. O γιατρός στην εφημερεία του δουλεύει πολλές φορές ασταμάτητα, θα έρθετε λοιπόν να του πάρετε και άλλα; αυξήστε πρώτα τις αποδοχές των εφημερειών όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη της Ευρωπαικής ένωσης, πληρώστε τες καιν στην ώρα τους που πληρωνόμαστε μετά από 6 μήνες αφού κάνουμε πρώτα από ένα μήνα επίσχεση εργασίας και μετά φορολογήστε τις συνολικά.
Αλήθεια για τις φοροαπαλλαγές των βουλευτών τι σκοπεύετε να κάνετε που σε τελική ανάλυση όλοι εσείς είσαστε υπεύθυνοι για το χάλι της Ελλάδας και όχι ο κάθε φορολογούμενος πολίτης έστω και αν φοροδιαφεύγει. Γιατί και σε αυτήν την περίπτωση δουλειά της κάθε κυβέρνησης είναι να σταματήσει την φοροδιαφυγή. Όταν με το Βατοπαίδιο ξεπουλήθηκε η μισή Ελλάδα εσείς όλοι τι κάνατε; με τα αποθεματικά των ταμείων, υπουργικές κομπίνες δεν ήταν αυτές; Για τις μίζες που πέρνετε τι έχετε να πείτε; Μπήκε κανένας βουλευτής
υπουργός ποτέ φυλακή; Θεωρείτε ότι η ασυλία των βουλευτών είναι συνταγματικά δίκαιη; και η παραγραφή των αδικημάτων με την προκύρηξη των εκλογών; Κατά τα άλλλα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι του νόμου.
Σε τελική ανάλυση τα δύο μεγάλα κόμματα είσαστε υπεύθυνα για το χάλι της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά. Όμως για μια ακόμα φορά καλείται ο πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα.

·   από Στέλιος Δεβεράκης -  26 Δεκεμβρίου 2009 @ 13:12 
Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ φορολογούνται αυτοτελώς με 20% έκτός από τις δύο πρώτες κάθε κατηγορίας κάθε μήνα που φορολογούνται μαζί με το εισόδημα.
1ον οι εφημερίες δεν πληρώνονται σαν υπερωρίες αλλά πολύ λιγότερο από ότι οι υπερωρίες των υπολοίπων δημόσιων υπαλλήλων και αυτός είναι ένας λόγος που φορολογούνται διαφορετικά από την έναρξη του ΕΣΥ ( Γεννηματά )


2ον Οι εφημερίες και η αυτοτελής φορολόγησή τους είναι μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ( ΟΕΝΓΕ ) και το υπουργείο Υγείας το 2009 ( και είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη ) προκειμένου να παρακαμφθεί η κοινοτική οδηγία περί μη υπέρβασης από τους εργαζόμενους των 48 συνολικά ωρών εβδομαδιαίας εργασίας ώστε να μη υπάρχουν προσκόμματα στην ομαλή εφημεριακή λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι την πρόσληψη επί πλέον ιατρικού προσωπικού.


3ον Το επίδομα βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αφορολόγητο ( με την ανωτέρω συλλογική σύμβαση εργασίας ) και είναι φυσικό στα πλαίσια της ισότητας να είναι έτσι επειδή από χρόνια οι Δικαστικοί λειτουργοί το λαμβάνουν αφορολόγητο μετά από δικαστικές αποφάσεις.

No comments:

Post a Comment