Thursday, January 14, 2010

Η απόφαση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ


ΠΟΕΔΗΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. :  1124


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
12/01/2010

                Τρεις μήνες μετά τις εκλογές με την οικονομία να βρίσκεται σε κρίση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει για μείωση των ελλειμμάτων η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού και των εργαζομένων.
                Η απελθούσα Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε την Κυβέρνηση αδυνατώντας να αλλάξει πολιτική μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης.    Η οικονομία είναι σε κρίση αν και προεκλογικά διαβεβαίωνε η τότε κυβέρνηση ότι με το κατατεθέν πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης του κου Παπαθανασίου που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπήρχε ανάκαμψη με το έλλειμμα να αποκλιμακώνεται στο 3%. Η κατάληξη ήταν για άλλη μια φορά να υποβληθούν σε άσκοπες θυσίες οι Έλληνες πολίτες με αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων ενώ το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 12,5%. Τα έσοδα κατέρρευσαν με τις  χαριστικές ρυθμίσεις και οι δαπάνες εκτινάχθηκαν στα ύψη εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
                Στη δυσμενή αυτή συγκυρία με τις όποιες αστοχίες ή καθυστερήσεις η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση ζητημάτων που ενισχύουν την διαφάνεια και τους κοινωνικά αποκλεισμένους.
·         Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενίσχυσε τους οικονομικά αδύνατους πολίτες
·         Η ένταξη όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα στο ΑΣΕΠ με νέα αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια με το Ν. 3812/28-12-2009.
·         Κλείνουν τα παράθυρα για ρουσφετολογικές προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Το ΑΣΕΠ ενισχύεται και θωρακίζεται, εν αντιθέσει με την προηγούμενη κυβέρνηση που συνειδητά το απαξίωνε αφενός  για να προσλαμβάνει ρουσφετολογικά και αφετέρου να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι στις τυχόν καθυστερήσεις των προσλήψεων, αφού η πραγματική αιτία ήταν δημοσιονομική (έλλειψη κονδυλίων). Στο ΑΣΕΠ δεν εντάσσονται  οι προκηρύξεις του ΚΕΛΠΝΟ. Διαφωνούμε και θα παρέμβουμε να ενταχθούν.
             

 ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
                Διακινούνται σενάρια μείωσης των επιδομάτων, πάγωμα μισθών πάνω από 2.000€ χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται περί μεικτών ή καθαρών αποδοχών, μείωση πρόσθετων αποδοχών. Πράγματι υπάρχουν προκλητικές δαπάνες και σπατάλες, που μπορούν να περικοπούν. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στη μείωση του μοναδικού επιδόματος που παίρνουμε του Νοσοκομειακού, το πάγωμα των αυξήσεων πάνω από το ύψος των 2000€ μικτών αποδοχών, στη μείωση των πρόσθετων αποδοχών.
                Δεύτερη συνεχή χρονιά πάγωμα  μισθών δεν αντέχουν οι χαμηλόμισθοι υγειονομικοί.  Κυβερνητικές αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι αποδεκτές από το Συνδικαλιστικό Υγειονομικό Κίνημα και θα μας βρουναγωνιστικά αντίθετους.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
                Οι εργαζόμενοι αρνούνται να είναι συνεχώς τα υποζύγια των φορολογικών βαρών. Διεκδικούμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση του αφορολόγητου, προοδευτική κλίματα, φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα.
                Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι εκτός των μεγάλων επιχειρήσεων, φοροδιαφυγή υπάρχει και στις μεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Διάγουν πλούσιο βίο που δεν συνάδει με το δηλωθέν εισόδημα.
                                Ασφαλώς και πρέπει να φορολογείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία στις γονικές παροχές, με αύξηση του αφορολόγητου και προοδευτικά κλιμάκια. Να καταργηθεί το σημερινό σύστημα με αφορολόγητο 95.000€ και πάνω του ποσού αυτού  ενιαία κλίμακα 1%.
             
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
                Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με τους άνδρες στο Δημόσιο, άνοιξε η διαδικασία πολιτικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό των Δημοσίων Υπαλλήλων.
                Οι θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος για τον χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ως κοινωνικής και όχι επαγγελματικής, η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι αδιαπραγμάτευτες. Η κυβέρνηση θα κριθεί με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε οικονομικές εκκρεμότητες στο Υπουργείο Υγείας.      
Η συλλογική σύμβαση των Ιατρών κυρώθηκε με νόμο καθυστερημένα με αποτέλεσμα να οφείλονται δεδουλευμένα που κάλυψε η νέα Υπουργός. Δεν εφαρμόσθηκαν τα δωδεκατημόρια στις εφημερίες και στο τέλος του χρόνου χρειάστηκε  πρόσθετο κονδύλι 60.000.000€ (410εκ.€ από 350εκ.€) για την εξόφληση των εφημεριών.
·         Το αρχικό κονδύλι πρόσθετων αποδοχών των εργαζομένων  του έτους 2009 ύψους 160εκ.€ στα πλαίσια της χρηματοπιστωτικής κρίσης περικόπηκε κατά 10%, από την απελθούσα κυβέρνηση.  Με απόφαση τις νέας υπουργού επανήλθε στο αρχικό ύψος και εγκρίθηκε πρόσθετο  11εκ.€. Κάποια νοσοκομεία δεν κατάφεραν να το απορροφήσουν. Για τα συγκεκριμένα ποσά πρέπει να εξευρεθεί διαδικασία απορρόφησης στο έτος 2010. Η κατανομή του κονδυλίου δεν έγινε με συμμετοχή μας.
·         Το χρέος των Νοσοκομείων των ετών 2006,2007, 2008, 2009 αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό και άρχισε η αποπληρωμή του. Έτσι διαθέτουν τα νοσοκομεία επάρκεια σε υγειονομικό υλικό. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξοφλούνται. Είναι διαφορετική θέση, ο έλεγχος των υψηλών τιμών που προσφέρουν το υγειονομικό υλικό, με την εξόφληση των χρεών.
·         Διασφαλίστηκαν 700 προσλήψεις Ιατρών και 3.853 θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού για το έτος 2009, που προκηρύχθηκαν άμεσα με το νέο Νόμο μέσω ΑΣΕΠ.
·         Τροποποιήθηκε η πραξικοπηματική απόφαση του κου Αβραμόπουλου που κατήργησε την Δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση του ΠΙΣ.
·         Επανήλθε  στο ΚΕΣΥ για νέα κρίση η απόφαση για χορήγηση ειδικότητας από το Ιδιωτικό Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ. Οι ιατρικές ειδικότητες χορηγούνται από Δημόσια Νοσοκομεία που εφημερεύουν και όχι από ιδιωτικά.
·         Στελέχη του Υπουργείου πρότειναν για διορισμό στη Διοίκηση του ΚΕΣΥ δύο μέλη της ΕΝΕ. Όμως ο συστατικός Νόμος του ΚΕΣΥ ορίζει ότι δύο μέλη στη Διοίκησή του προτείνονται από την αντιπροσωπευτική δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου που είναι η ΠΟΕΔΗΝ. Η Υπουργός ακύρωσε και διόρθωσε την απόφαση.
·         Επανέφερε σε ισχύ την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που γνωμοδοτεί ότι δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα των Νοσηλευτών εργαζομένων στα Νοσοκομεία η μη εγγραφή στην ΕΝΕ.
·         Άνοιξαν 95 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο κος Αβραμόπουλος είχε 150 κρεβάτια κλειστά με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται εκτός των συνδικαλιστικών φορέων και η επιστημονική εταιρεία μονάδων εντατικής θεραπείας..
·         Υπονόμευαν το ΑΣΕΠ για δήθεν καθυστέρηση στις προσλήψεις αν και το πρόβλημα ήταν δημοσιονομικό. Βρέθηκε τρόπος από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ να προσληφθεί άμεσα νοσηλευτικό προσωπικό (630) για το άνοιγμα των κρεβατιών ΜΕΘ.
Με την απογραφή του Οκτώβρη 2005 (ΜΠΟΥΧΩΡΗΣ) το σύνολο του προσωπικού ήταν 108.358 εκ των οποίων 22.472 Ιατρικό και 85.886 μη Ιατρικό προσωπικό.
Με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (Νοέμβριος 2009) το σύνολο του προσωπικού είναι 102.502 εκ των οποίων 24.554 Ιατρικό και 77.948 μη Ιατρικό προσωπικό.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το σύνολο του προσωπικού είναι ΜΕΙΩΜΕΝΟ κατά 5.856, εκ των οποίων 2.082 περισσότεροι ιατροί και 7.938 λιγότερο μη ιατρικό προσωπικό.
Επαληθεύονται οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για μείωση του προσωπικού.
·         Έχουμε παρέμβει να καταργηθεί η διάταξη του προσοντολογίου για τη δυνατότητα μετάταξης Νοσηλευτών, Τεχνολόγων σε Διοικητικές θέσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών στο αίτημά μας για απαγόρευση των μετατάξεων μας παραπέμπει στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Θα επιμείνουμε στη ριζική αντιμετώπιση με νομοθετική ρύθμιση.
·         Διεκδικούμε κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων – αποχωρήσεων και ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3.000 θέσεων  προσωπικού όλων των ειδικοτήτων έως τον Ιούνιο του 2010.
Θέση μας είναι ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας πρόνοιας και με αυτό πυξίδα πορευόμαστε.
Θα υπάρξουν συναντήσεις της ΠΟΕΔΗΝ με τους αρμόδιους υπουργούς.
ü  ΥΓΕΙΑΣ:  Θα θέσουμε το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων για το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να αποκτήσει το Σύστημα  Υγείας και της συγκρότησης επιτροπής διαλόγου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με καταληκτική ημερομηνία του διαλόγου τον ΟΚΤΩΒΡΗ του έτους 2010
ü  ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα διεκδικήσουμε τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό με ένταξη στα ΒΑΕ
ü  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Για την τροποποίηση του προσοντολογίου που δίνει τη δυνατότητα μετάταξης Επαγγελματιών Υγείας σε Διοικητικές θέσεις. Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ (ΚΕΛΠΝΟ)
ü  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Για τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των υπαλλήλων 24ωρης λειτουργίας. Καταβολή 176€ σε 4 ετήσιες δόσεις (4Χ44€)
Θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις. Ενημέρωση των εργαζομένων σε Γ.Σ.

Συμμετέχουμε στην Απεργιακή Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εξουσιοδοτούμε την Εκτελεστική Επιτροπή για οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον η μισθολογική, φορολογική πολιτική που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι δυσμενής για τους εργαζόμενους.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                              ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

No comments:

Post a Comment