Thursday, January 14, 2010

Με κλείσιμο διαρκείας όλων των φαρμακείων, απειλεί ο ΠΦΣΣε επ' αόριστον κλείσιμο των 11.500 φαρμακείων και διακοπή των συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην περίπτωση που η κυβέρνηση μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και δεν εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς των φαρμακείων.
Στη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκτίμησε τα αποτελέσματα της συνάντησης με την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη και τον γενικό γραμματέα κ. Κομνηνό, η οποία ενημέρωσε τον ΠΦΣ για τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο του φαρμάκου (επανατιμολόγηση των φαρμάκων, πολιτική γενοσήμων, λίστα συνταγογραφούμενων).


Τι υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η διοίκηση του Συλλόγου επισημαίνει τα εξής:
 • Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων. Το ποσοστό αυτό είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
 • Το φαρμακείο είναι η μοναδική ίσως επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα, που καταβάλλει ΦΠΑ πριν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των επαγγελμάτων με ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις (μηδενική φοροδιαφυγή).
 • Το φαρμακείο πιστώνει επ΄αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με χρήματα των φαρμακοποιών.
 • Το φαρμακείο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών, χωρίς καμιά προσαύξηση επί των τιμών, παραγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τις ώρες αυτές.
 • Στο ελληνικό φαρμακείο αντιστοιχεί ο μικρότερος αριθμός κατοίκων (950 κάτοικοι να φαρμακείο) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 3000 - 10000 κάτοικοι ανά φαρμακείο.
 • Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 - 30.000 € λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων, αφού θα υποχρεωθεί - γεγονός πρωτοφανές - να πουλά φθηνότερα φάρμακα που έχει αγοράσει ακριβότερα και τελικά αν η τιμή των φαρμάκων μειωθεί κατά μέσο όρο 30% το φαρμακείο θα έχει μόνιμη και σταθερή καθημερινή μείωση του κέρδους του κατά 7-15%.
 • Γιατί η Κυβέρνηση μιλά μονίμως και μόνο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν η φαρμακευτική δαπάνη καλύπτει μόνο το 20% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης; Γιατί δεν ενοχλούνται ούτε κατ΄ελάχιστο τα κυκλώματα που αυξάνουν τη δαπάνη νοσoκομειακής περίθαλψης με τις πριμοδοτούμενες και καθοδηγούμενες επιλογές σε όλα τα επίπεδα; Ποιοι είναι αυτοί που πριμοδοτούν την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση σε όλα τα υγειονομικά υλικά και βοηθήματα; Είναι οι φαρμακοποιοί ή μήπως οι βιομήχανοι;
 • Γιατί η Κυβέρνηση δεν εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους τα 400.000.000 € που οφείλουν για την τελευταία τριετία, βάσει του ν. 3457/2006;
 • Ποια προβλέπεται να είναι η 'ενόχληση' της Κυβέρνησης προς τη φαρμακοβιομηχανία που είναι η μόνη βιομηχανία που περνά αλώβητη την οικονομική κρίση (έρευνα της STATBANK) όταν μάλιστα εισπράττει το 63% από τη λιανική τιμή κάθε φαρμάκου;
 • Πότε και με ποιον προϋπολογισμό προτίθεται η Κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς που μέχρι 31/12/2009 ανέρχονται στο ποσό των 280.000.000 €;
Οι φαρμακοποιοί καλούν σε διάλογο πριν κλείσουν τα φαρμακεία τους
To διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ εκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
 • Δεν συζητάει οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου.
 • Καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο στη βάση δέσμης προτάσεων που η διοίκηση του ΠΦΣ κατέθεσε σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
 • Απαιτεί την άμεση εξόφληση όλων των εκπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
 • Δηλώνει αποφασισμένο και εκφράζοντας σύνολο των φαρμακοποιών ανεξαρτήτως παραταξιακών τοποθετήσεων, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που κλιμακούμενες θα καταλήξουν σε διαρκές κλείσιμο όλων των φαρμακείων της χώρας και διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

No comments:

Post a Comment