Saturday, March 27, 2010

Προκαταρκτική για το Νοσοκομείο Ρόδου

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο παρήγγειλε χθες στον Πταισματοδίκη Ρόδου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Κ. Μπούτσικος με αφορμή την ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών με την οποία καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί αφού αναφέρονται αρχικώς στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τονίζουν ότι "Ο τομέας της Δημόσιας Περίθαλψης πρέπει να αναβαθμιστεί ειδικά στη σημερινή συγκυρία της διεύρυνσης της ανεργίας και της ανέχειας, έχει ανάγκη από αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας".

Καταδικάζουν εν συνεχεία τις δραματικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, στις αποδοχές των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, στα κονδύλια των εφημεριών και των υπερωριών, ακόμα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010 ο «σκληρός πυρήνας» του Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που είναι η Επείγουσα Περίθαλψη κινδυνεύει, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι φανερό λοιπόν ότι το ήδη προβληματικό και υποβαθμισμένο Ε.Σ.Υ. αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό όπως είχε δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση, θα δεχθεί στο όνομα της κρίσης και της υποτιθέμενης δημοσιονομικής «εξυγίανσης» τη χαριστική βολή.

 Όσοι επομένως συνηγορούν στην υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, αναλαμβάνουν και την πολιτική ευθύνη της οριστικής κατεδάφισης και εκποίησης του Ε.Σ.Υ. Αυτή την εξέλιξη είμαστε αποφασισμένοι να την αποτρέψουμε.

Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010) όπως και των οφειλομένων αναδρομικών του 2009.

Παραμένουμε ανυποχώρητοι στο εγκεκριμένο από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, για αυτό και τα Κ.Υ. της περιοχής μας.

Απαιτούμε για το 2010 την εξασφάλιση συμπληρωματικού κονδυλίου, απαραίτητου για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κ.Υ.

Απαιτούμε την άρση της εντολής εφαρμογής του 1/12μορίου, που αποδεικνύει την άγνοια και την προχειρότητα, με την οποία προσεγγίζουν τα φλέγοντα θέματα της Δημόσιας Υγείας οι ιθύνοντες.

Προσπαθούμε να σώσουμε ότι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό Ε.Σ.Υ. και την Δημόσια Υγεία. Πώς είναι δυνατόν, σε νοσοκομεία καθημερινής εφημερίας, το ποσόν, που αντιστοιχεί στις εφημερίες για το Φεβρουάριο (28 μέρες με 4 Σαββατοκύριακα) να είναι ίδιο με αυτό του Δεκεμβρίου (31 μέρες με 11 αργίες).
 Αυτό χρήζει υποψηφιότητας για βραβείο Νομπέλ στην πρακτική αριθμητική!

Πώς γίνεται, η ίδια κυβέρνηση να αποτιμά την ίδια εργασία 420.000 ευρώ, το Νοέμβρη του 2009 και 320.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2010;"

No comments:

Post a Comment