Wednesday, March 17, 2010

Μ. Ξενογιαννακοπούλου προς ΟΕΝΓΕ: Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων και επιτάχυνση των προσλήψεων


Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά συναντήθηκαν με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Μετά τη συνάντηση η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε:
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό το οποίο είπαμε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ και διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις προσπάθειες προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς τους είπαμε τρία πράγματα. Πρώτα απ’ όλα ότι επιταχύνονται όλες οι προσλήψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και είναι αυτή τη στιγμή στη φάση της προκήρυξης.

Επίσης, τους διαβεβαιώσαμε σε πλήρη συμφωνία με τους συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τα δεδουλευμένα για τα οποία υπήρχε μία εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο για τις εφημερίες αλλά και κάποιες άλλες εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς, σήμερα υπογράφονται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάνε προς πληρωμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Είχαν ήδη εγκριθεί, υπήρχε απλώς μία καθυστέρηση λόγω του ότι, όπως γνωρίζετε, τελούσε σε κατάληψη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τώρα που έχει ξανά ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο, οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και κάποια άλλα υπόλοιπα του 2009 έχουν εγκριθεί και πάνε προς πληρωμή.

Από εκεί και πέρα, τους διαβεβαιώσαμε επίσης ότι ακριβώς επειδή οι εφημερίες είναι κρίσιμες για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών ότι ειδικά για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, όπως επίσης και για τις υπερωρίες στα νυχτερινά του λοιπού προσωπικού, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, δε θα ισχύσει η μείωση του 10%, που όπως γνωρίζετε ισχύει για μια σειρά άλλες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη γίνεται επειδή είναι κατανοητό ότι χρειάζεται να υπάρχει η πλήρης αξιοποίηση του κονδυλίου των εφημεριών. Και εκεί ακριβώς έχουμε δεσμευτεί και εξηγήσαμε ότι θα χρειαστεί σε συνεργασία φυσικά και με τους ΔΥΠΕάρχες και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου καθώς και την ανάγκη να υπάρχει η ασφαλής και αναγκαία εκπαίδευση, προκειμένου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να οργανωθεί εξορθολογισμένα και ισόρροπα το πρόγραμμα των εφημεριών.

Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι θα μπορέσουμε με τη συνεργασία και των γιατρών και όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, να μπορέσουμε ώστε και τα νοσοκομεία μας να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί λένε ότι είναι κατά 15% κομμένο το κονδύλι των εφημεριών ούτως ή άλλως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς θέλω να σας πω ότι το δείγμα γραφής που δείχνει η κυβέρνηση είναι ισχυρό, έχει φανεί όλους αυτούς τους μήνες. Φάνηκε απ’ την πρώτη μέρα που ήρθαμε σε αυτό το Υπουργείο και φάνηκε και σήμερα, όταν μέσα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ερχόμαστε και τηρούμε σε ακέραιο την υποχρέωσή μας να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες του Δεκεμβρίου. Και σας εξήγησα το λόγο της καθυστέρησης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και κάποια υπόλοιπα εφημεριών που πρέπει να σας πω ότι εμείς τα αντιμετωπίσαμε ερχόμενοι εδώ στο Υπουργείο.

Στο ίδιο πνεύμα αυτό που τους διαβεβαιώσαμε πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια. Εμείς απ’ την πλευρά μας είπαμε ότι δεν θα ισχύσει η μείωση του 10% όσον αφορά το ποσό που έχει προϋπολογιστεί. Από εκεί και πέρα πρέπει αυτή η προσπάθεια σε κάθε νοσοκομείο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και φυσικά και την ασφάλεια της εφημέρευσης, να είναι όμως ένα πρόγραμμα εφημεριών τέτοιο το οποίο να εξασφαλίζει τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά να εξαντλεί και τα περιθώρια μιας σωστής οργάνωσης.

Και είμαστε εδώ τους είπαμε, προκειμένου να δούμε στην πορεία των επόμενων μηνών αν χρειαστούν κάποιες κινήσεις εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, όπως δείξαμε με το δείγμα γραφής για την προηγούμενη χρονιά, εδώ είμαστε να το κάνουμε.

Αλλά την ώρα που ο ελληνικός λαός κάνει τέτοιες μεγάλες θυσίες, πιστεύω σεβόμενη απόλυτα και αναγνωρίζοντας την προσφορά των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πραγματικά με πατριωτισμό κρατάνε τα νοσοκομεία σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ζητήσαμε όμως κι εκείνοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ώστε να είναι ένα πραγματικό ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλάτε για πραγματικές ανάγκες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι πλασματικές εφημερίες που με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστούν, θα μειωθούν;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει ένα τέτοιο εξορθολογισμένο πρόγραμμα πραγματικά να δει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι τελικά το κονδύλι των εφημεριών;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το κονδύλι που είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό είναι 395 εκατομμύρια. Σας ευχαριστώ πολύ.

No comments:

Post a Comment