Sunday, April 11, 2010

“6 μήνες Διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 12 λάθη στην Οικονομία” (Καθημερινή)

Αυτούς τους 6 πρώτους μήνες η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει το δικό της «απόθεμα» λαθών στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
1ον. «Φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 με χρήση «δημιουργικής λογιστικής», ακυρώνοντας αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης (π.χ. ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων) και προχωρώντας σε λογιστικές ακροβασίες.
2ον. Καθυστέρησε στη επάνδρωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για την Οικονομία. Η υστέρηση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κάλυψε τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του έτους.
3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των περιστάσεων.
4ον. Κατέθεσε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Π.Σ.Α.), το όποιο ενσωμάτωνε, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων με τα «πακέτα» μέτρων, μη υλοποιήσιμους στόχους. Έτσι αναγκάστηκε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα της τάξεως, τουλάχιστον, του 2,5% του Α.Ε.Π., προκειμένου να επιτευχθεί, εάν επιτευχθεί, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του Α.Ε.Π. το 2010.
5ον. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Αυτές άρχισαν να μας τιμωρούν όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε διακηρύξεις και διαβούλευση χωρίς να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεχίζουν να μας τιμωρούν όταν διαπιστώνουν αδυναμία συνεννόησης, πολυφωνία, αντιφατικές και ανεύθυνες δηλώσεις ή διαρροές κυβερνητικών στελεχών, καμμιά φορά και ανώνυμες…
6ον. Υπέπεσε σε σωρεία παλινωδιών δείγμα ελλείμματος πολιτικής αξιοπιστίας (π.χ. ρυθμίσεις για τέλη κυκλοφορίας, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.α.).
7ον. Άργησε να πάρει μέτρα. Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος. Σήμερα, το 1/3 των περικοπών δεν αποδίδει στο έλλειμμα λόγω της βαθύτερης ύφεσης και του αυξημένου κόστους δανεισμού της χώρας.
8ον. Καθυστέρησε, και κατέθεσε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι το φορολογικό. Το αποτέλεσμα είναι τα καθαρά έσοδα το 1ο δίμηνο του 2010, προ έκτακτης εισφοράς επιχειρήσεων και επιστροφής φόρων, να μειωθούν κατά 0,2% έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 10,1%.
9ον. Τα μέτρα που έλαβε είναι σκληρά και άδικα. Ενδεικτικά, με τις δύο διαδοχικές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. στην αμόλυβδη βενζίνη, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, η Ελλάδα κατέστη η3η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη από 20η τον προηγούμενο Οκτώβριο.
10ον. Το μίγμα των μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση (αυτή εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί σημαντικά το 2% από 0,3% στο Π.Σ.Α.), «στεγνώνει» την αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας (για 6ο συνεχόμενο μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται πτωτικά σε αντίθεση με την ευρωζώνη) και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις (ο Δ.Τ.Κ. εκτινάχθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο, ο υψηλότερο στην ευρωζώνη, έναντι εκτίμησης για1,4% στο Π.Σ.Α.).
11ον. Το μίγμα των μέτρων είναι ελλειπές. Απουσιάζουν οι «αναπτυξιακές ανάσες», τα μέτρα τόνωσης της αγοράς. Τα μέτρα της Κυβέρνησης αφαιρούν 16 δισ. ευρώ από την τελική ζήτηση της οικονομίας (περίπου 6,5% του Α.Ε.Π.) χωρίς να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίπτωση με το «ψαλιδισμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
12ον. Θριαμβολογεί, αδικαιολόγητα, όταν οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις θα πρέπει να αποτιμώνται με νηφαλιότητα, περισυλλογή και περίσκεψη. Και επειδή «τα δύσκολα [δεν] πέρασαν» αλλά είναι μπροστά μας, καλό θα ήταν τα κυβερνητικά στελέχη να ακολουθήσουν τις προτροπές του διεθνούς και εγχώριου Τύπου ότι «η σιωπή είναι χρυσός».

1 comment:

 1. Αυτοί ποτέ δεν φταίνε!
  ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο καμία ευθύνη δεν φέρνει ..ο ταμίας. Κανένα λάθος στο μέτρημα δεν αναγνωρίζεται. Εσύ, ο απλώς ανίδεος και αγαθός πολίτης, που δεν ξέρεις ότι άλλαξε ο ταμίας, θα πληρώσεις το λάθος σου .Το κράτος δηλαδή ο ταμίας αντί να σε προστατέψει, ως όφειλε, σε κορόιδεψε για πολλοστή φορά. Οι τόσες κυβερνήσεις που άλλαξε ο τόπος μας ποτέ δεν φταίνε. Εσύ είσαι και θα παραμείνεις το θύμα
  Αυτοί που σε καταδυναστεύουν ποτέ δεν φταίνε !Αυτοί που θησαυρίσανε πάνω στις πλάτες σου δεν φέρνουν καμία ευθύνη για την απροσεξία σου. Εσύ που είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου ,για τα λάθη σου και για τις επιλογές σου ας πρόσεχες! Αν το αναλύσουμε προσεχτικά θα δούμε ότι πράγματι φταις
  • Φταις επειδή ξέχασες ότι ζεις σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το χρήμα και το κέρδος και όχι η τιμιότητα και το ήθος. Σε μία ζούγκλα όπου ανεβαίνεις πάνω στο πτώμα του άλλου ,πεσμένου και λυγισμένου συνανθρώπου σου
  • Φταις επειδή δεν μέτρησες εκεί μπροστά στα μάτια του ταμεία τι σου έδωσε. Δεν φαντάστηκες ότι θα σε κλέψει .Δεν διανοήθηκες ότι θα σε εκμεταλλευτεί ,ότι θα καταχραστεί το χρήμα σου. Ότι θα χρησιμοποιήσει την θέση του για να σε ξεζουμίσει!
  • Φταις επειδή δεν έκατσες να τον ρωτήσεις αν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι ταμίας. Αν δικαιούται να ασχοληθεί με το μέλλον και τα λεφτά σου.
  • Φταις επειδή δεν μπήκες στον κόπο να ελέγξεις ο ίδιος την τιμιότητα και την φερεγγυότητα του ταμία. Δεν ενδιαφέρθηκες να δεις πόσα έχει αποκτήσει μόνο από την δουλειά του !
  • Φταις επειδή όταν είχαμε εκλογές δεν έλεγξες ποιους ψήφισες. Υπήρχαν και μερικοί έξυπνοι που αδιαφόρησαν επιδεικτικά για τις εκλογές. Εθνικές, ευρωεκλογές η δημοτικές Δεν σε ένοιαξε ποιος θα γίνει ο ταμίας των οικονομικών σου.
  • Φταις επειδή δεν ενημερώθηκες τι σημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση .Την είδες μόνο σαν πηγή κονδυλίων και δεν διάβασες τα μικρά γράμματα που λέγανε για τι ποσά πρέπει να πληρώσεις. Ποιές θα είναι οι υποχρεώσεις σου απέναντί της. Δεν σου φταίει η Ε.Ε. επειδή συμφώνησες ,με την σιωπή σου, να γίνεις ένα από τα πρωτοκλασάτα σκλαβάκια τους.

  ReplyDelete