Monday, April 19, 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Μ. ΣΑΛΜΑ.


Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010
     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   
   
    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   
    "Εξήμισι μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Έχει μετατραπεί σε νομοθετικό παράρτημα των Υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης.
    Με αποσπασματικό τρόπο προσπαθεί, κατά περίπτωση, να διαχειριστεί τα θέματα.
    Στερείται πολιτικής πλατφόρμας για την Υγεία.
    Με τα κατά περίπτωση μέτρα που ανακοινώνει, προκειμένου να επιδείξει συγκράτηση δαπανών, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.
    Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο χρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ., δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η σχέση του κλάδου υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων με το Ε.Σ.Υ. και δεν γίνεται κανένας λόγος για την προσβασιμότητα και την αξιολόγηση του συστήματος.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες Υγείας για τον Απρίλιο θα συγκρατηθούν, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
    Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, κατά το τελευταίο τρίμηνο.
   
    Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τις προμήθειες- που, με τροπολογίες, έρχονται- χρειάστηκαν 7 μήνες για να μπορέσει η Υπουργός Υγείας να κατανοήσει τμήμα μόνο του νόμου περί προμηθειών που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε την τόλμη να θεσπίσει.
    Αποτέλεσμα αυτού και παρά τις διακυρήξεις για ένα νέο νόμο προμηθειών, ήταν να προχωρήσει η κυρία Υπουργός σε κακότεχνες, αντιφατικές και εμβαλωματικές προσθήκες 10 συνολικά γραμμών στον ενδεκασέλιδο νόμο περί προμηθειών. Το σύνολο της τροπολογίας για τις προμήθειες δείχνει την απόλυτη σύγχυση και την άγνοια νόμων και διαδικασιών που έχει η νέα ηγεσία του Υπουργείου.
    Μια προσεκτικότερη ανάγνωση του Ν.3580/2007 θα επέτρεπε στην κα Υπουργό να καταλάβει ότι οι ρυθμίσεις που δήθεν εισάγει, περιλαμβάνονται στο υπάρχον σύστημα προμηθειών.
    Η δυνατότητα για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στις προμήθειες προβλέπεται στο άρθρο 3, όπου γίνεται μάλιστα και ρητή αναφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως επίσης και στην αρμοδιότητα της επιτροπής να επιλέγει την προσήκουσα διαγωνιστική διαδικασία. Και οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, με βάση το Π.Δ. 60/2007, αποτελούν διαγωνιστική διαδικασία και της Ελληνικής έννομης τάξης. Αργά, λοιπόν, τους ανακάλυψε η κυρία Υπουργός.
    Σε σχέση με το παρατηρητήριο τιμών, ήδη υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 3 για κάθε σχετική διαδικασία, που διευκολύνει το έργο της επιτροπής και το όποιο παρατηρητήριο είναι τέτοια διαδικασία. Συγχρόνως ο νόμος προβλέπει ότι η επιτροπή, όχι μόνο παρατηρεί και καταγράφει τις τιμές, αλλά ορίζει και τις ανώτατα αποδεκτές κατά μονάδα και είδος.
    Σε σχέση, τέλος, με τα φάρμακα, αν όντως επιθυμία της νέας ηγεσίας είναι να τα εντάξουν στο ρυθμιστικό πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις προμήθειες Υγείας, οι διατάξεις του άρθρου 3 και του άρθρου 10 είναι υπέρ αρκετές".

No comments:

Post a Comment