Tuesday, May 4, 2010

Προτάσεις 10 επιστημονικών φορέων για έξοδο από την κρίση


Η Επιτροπή δέκα επιστημονικών φορέων, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κατάρτισε διακήρυξη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ παράλληλα διατυπώνει προτάσεις.
Ειδικότερα, οι δέκα φορείς διαπιστώνουν ότι «ζούμε μία κρίση, χωρίς προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση». Μια κρίση -συνεχίζουν οι φορείς- που ξέσπασε το 2008, απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και σήμερα απειλεί με χρεοκοπία τους αδύνατους του συστήματος και, φυσικά, και τη χώρα μας.
Ακόμη, αναφέρεται στη διακήρυξη ότι «τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την κρίση, καθώς στηρίζονται σε περιοριστικές πολιτικές που διευρύνουν τη λιτότητα και την ύφεση». Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., αναφέρουν οι φορείς, «έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% και χρέη μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ, άλλα έχουν μικρότερες αποκλίσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ και άλλα πολύ μεγαλύτερες». Και συνεχίζει η διακήρυξη: «Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα έχει παραβιαστεί από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανία έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ελλάδα. Το έλλειμμά της ανέρχεται στο 12,9%».
Παράλληλα, επισημαίνουν στη διακήρυξη: «Η πολιτική ΄΄νέων συμπληρωματικών μέτρων΄΄, με την ΄΄τεχνογνωσία΄΄ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλέσει νέα καταιγίδα. Επίταση και νέα ύφεση. Νέο και βαθύτερο βύθισμα της πραγματικής οικονομίας».
Με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και την εγκατάλειψη των προγραμματικών στόχων της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται η ίδια η δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της Ελληνικής Πολιτείας. Υφίσταται μια γενικευμένη κρίση πια. Το τελευταίο διάστημα ακυρώθηκε ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος. Επιχειρείται προκλητικά η ακύρωση της δημιουργικής διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων.
Οι φορείς προτείνουν:
 1. Επιθετική πολιτική με νέα αναπτυξιακά μέτρα, άμεσης απόδοσης και μακρόπνοης λογικής
 2. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας
 3. Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων
 4. Στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και της ελληνικής περιφέρειας
 5. Στήριξη μιας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής εξειδίκευσης
 6. Χρήση νέων τεχνολογιών και εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων
 7. Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, για να στηριχθεί η συνολική ζήτηση
 8. Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών
 9. Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Τέλος, επισημαίνουν στη διακήρυξη “Μια νέα δημοσιονομική πολιτική με μέτρα και αυτά άμεσης απόδοσης”:
 1. με κτύπημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής
 2. των μεσαζόντων και της κρατικής σπατάλης
 3. με ανακατανομή του Εθνικού Εισοδήματος
 4. με δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
 5. τη δημιουργία νέας φορολογικής συνείδησης στον πολίτη
Οι δέκα φορείς που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι: 1) Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, 2) Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, 3) Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, 4) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, 5) Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, 6) Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, 7) Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, 8)Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 9) Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 10) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ένα μικρό σχόλιο θα κάνω μόνο. Την σημερινή ημέρα η χώρα έχει τη τρίτη χειρότερη στατιστική πιθανότητα παγκοσμίως να πάει σε στάση πληρωμών (λέξεις κλειδιά: χρέος, διοίκηση, διαφάνεια, τεχνοκράτες, παραγωγικότητα, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, στάδια παραγωγής, ανεργία, έρευνα, εκπαίδευση, κατάρτιση, αξιοκρατία, διαφθορά, ισονομία, ισοπολιτεία. Μπορείτε να προσθέτε και τις δικές σας λέξεις).
Σε αυτήν την χώρα, αυτήν την περίοδο δεν περιμένω θεωρίες. Μετά από 36 χρόνια μεταπολίτευσης περιμένω δράσεις. Προτάσεις, ενώσεις και οργανώσεις, εκδηλώσεις και μελέτες είχαμε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπερβολικά πολλές τόσα χρόνια (πάντα αναλογικά με τις δράσεις, τα έργα και τις υλοποιήσεις. Εδώ προσθέτω την παράμετρο του πόσα Ευρωπαϊκά χρήματα διαχειριστήκαμε). Τόσα χρόνια παρομοίως είχαμε και υπερβολικά πολλές (αντι) δράσεις για εξαίρεση εφαρμογής μέτρων, νόμων ή Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Δυναμικό (επιστήμονες), οργάνωση (εργατικές & επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολιτικές παρατάξεις και νεολαίες) και εγχώριες εκδηλώσεις (ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, επιμορφώσεις) είχαμε, λοιπόν. Γιατί πιάσαμε πάτο τότε?
Μπορώ να γράψω πάρα πολλά μιας και μόνο οι τελευταίοι 3 μήνες είναι πλούσιοι σε γεγονότα. ->Θέλω τη γνώμη σας όμως<-Γιατί με τόσους επιστήμονες, με τόσες εργατικές ενώσεις και επιστημονικές εταιρείες, με τόσες ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφώσεις, με τόσες πολιτικές παρατάξεις φτάσαμε σε αυτό το σημείο?
Ps: Πιστεύω πως μαθήματα όπως η μικροοινομία και μακροοικονομίαεπιχειρηματικότηταδιοίκηση καιμάρκετινγκ, πιθανώς και άλλα που δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή την στιγμή, θα πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά σε κάποια φάση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενική και Τεχνική).
Ps^n: Για να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση θεωρώ πως φταίμε όλοι για αυτόν τον πάτο. Δεν φταίμε όλοι το ίδιο, αλλά όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αντί να δείχνουμε τον απέναντι ή να τα ρίχνουμε όλα σε αυτό το αόρατο και ανεξάντλητο (σε πόρους) κράτος, επιβάλλεται να δούμε άμεσα τα δικά μας λάθη, να προβληματιστούμε για το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα ανάλογα με αυτό που αξιώναμε τόσες δεκαετίες.  Εξυπακούεται πως ο προβληματισμός αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει μετρήσιμη υλοποίηση για όλη την κοινωνία. Και άμεσα μάλιστα.

No comments:

Post a Comment