Friday, May 21, 2010

ΕΙΝΑΠ προς τους Συντονιστές Διευθυντές Επιστημονικές Επιτροπές και Πολιτικά ΚόμματαΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα, 20/05/10

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το προβλεπόμενο κονδύλι για τις εφημερίες των νοσοκομείων και Κ.Υ. του 2010 είναι 395 εκατομμύρια €. Με την πρόβλεψη να διατίθεται αυστηρά το 8% αυτού ανά μήνα, το ποσό αυτό γίνεται ουσιαστικά 379 εκατομμύρια €. Το ποσό που διετέθη πέρυσι για τον ίδιο σκοπό ήταν 470 εκατομμύρια €, δηλαδή, μειώνεται φέτος αυτό το κονδύλι κατά 20%.

Οι μηνιαίες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών συντίθενται από τις τακτικές (μισθός) και τις εκ των εφημεριών αποδοχές.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (από 23/03/10) του κ. Καζάκου (καθηγητή του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), «η συμμετοχή των γιατρών σε εφημερίες κατατάσσεται στην υπερωριακή απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και ως τακτικώς παρεχόμενη υπηρεσία η αμοιβή τους είναι, ουσιαστικά, στοιχείο των βασικών τους αποδοχών, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τους κανόνες υπολογισμού της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας».

Δικαιούται λοιπόν ο νοσοκομειακός γιατρός να εκλαμβάνει τη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών ως μείωση του μισθού του.
Εξάλλου, αναλογιστείτε ότι οι μειώσεις των αποδοχών μας είναι αναλογικά οι μεγαλύτερες του δημόσιου τομέα και της μισθωτής εργασίας γενικότερα (μείωση μισθού, μείωση εφημεριών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους).

Συνάδελφοι,
Η κατά 20% μείωση του κονδυλίου των εφημεριών οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εφημεριών που πρέπει να κάνει ο κάθε γιατρός προκειμένου να επαρκέσει αυτό το κονδύλι, αν συνυπολογίσει κανείς και την κατά έτος βαθμολογική ωρίμανση του σώματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν – έχει αποδειχτεί εξάλλου και στην πράξη – ότι ασφαλή προγράμματα εφημεριών δεν μπορούν να καταρτιστούν εάν δεν αυξηθεί αυτό το κονδύλι, και αυτό είναι πρόβλημα και υποχρέωση της Πολιτείας και όχι δικό μας.
Εσείς εισηγείστε ασφαλές πρόγραμμα και η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφασίζει και καταρτίζει το τελικό πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας βέβαια και την ευθύνη.

Εσείς δεν πρέπει να επωμισθείτε τον προκρούστειο ρόλο που με διάφορες πιέσεις η Διοίκηση προσπαθεί να σας επιβάλει.
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη Διοίκηση του νοσοκομείου, και σας ζητάμε να μην την αναλάβετε εσείς.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε την απόλυτη συμπαράστασή μας και τη νομική, ηθική, συνδικαλιστική και πολιτική στήριξη την οποία δεν θα έχετε ασφαλώς σε αντίθετη περίπτωση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ _____________________ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ________________ ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Επιστολή στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων από την ΕΙΝΑΠΑθήνα, 20/05/10

Κύριε Πρόεδρε,

Η ίδια η υπουργός Υγείας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια ότι η κίνηση των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 30% σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Ο χώρος του Δημόσιου Νοσοκομείου και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν κοινωνική προσφορά και υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα διαρκέσουν.

Παρ’ όλο λοιπόν που θα έπρεπε αυτή την ώρα να στηριχθεί πιο πολύ το Δημόσιο Νοσοκομείο, βλέπουμε να υποβαθμίζεται η λειτουργία του.
Τα προβλήματα των νοσοκομείων μέρα με τη μέρα αυξάνουν και πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθούν λύσεις, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαβεβαιώσει δημόσια ότι ο χώρος της υγείας έχει εξαιρεθεί από την επιτήρηση.

Σας επισημαίνουμε ενδεικτικά κάποια προβλήματα που εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα κινδυνεύσουν τα Νοσοκομεία όλης της χώρας να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο εφημεριακό τους έργο, λόγω πρακτικής αδυναμίας των γιατρών να εφημερεύσουν.

  1. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού είναι δεδομένες. Από τη Συλλογική μας Σύμβαση και το Νόμο 3754/09 που την κύρωσε, έχουν προβλεφτεί 2000 θέσεις ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών και η διαδικασία που ολοκληρώνει αυτές τις προσλήψεις (προκήρυξη-εισηγήσεις-κρίσεις) που είναι συμφωνημένες, νομοθετημένες και οικονομικά εξασφαλισμένες καθυστερεί αδικαιολόγητα (κανένας γιατρός δεν έχει προσληφθεί επί 15 μήνες) και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που επιβάλλουν τέτοια αντιμετώπιση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των προσλήψεων.
  2. Το μειωμένο κονδύλι των εφημεριών που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την πρόβλεψη εκταμίευσής του κατά 8% κάθε μήνα (31,6 εκατομμύρια € έναντι 39,2 εκατομμυρίων € πέρσι, μείωση δηλαδή 20%), καθιστά αδύνατη την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών για όλο το μήνα.
  3. Η υποχρέωση των γιατρών και η νόμιμη δυνατότητά τους περί τον αριθμό των κατά μήνα εφημεριών εξαντλείται στις 4 ή 5 εφημερίες, ανάλογα με το αν περιλαμβάνεται σε αυτές Σάββατο ή Κυριακή. Ο μοναδικός τρόπος που επιτρέπει την υπέρβαση, όπου χρειάζεται, του ανώτερου αυτού αριθμού εφημεριών είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας της υπουργού Υγείας και των Νοσοκομειακών Γιατρών. Διαφορετικά, οι εφημερίες και να γίνονται δεν θα μπορούν να πληρωθούν.
Από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε πόσο κοντά είμαστε στην πρόκληση ενός εφημεριακού κραχ.
Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει:
  1. Να διατεθεί πρόσθετο κονδύλι για τις εφημερίες 2010.
  2. Να προχωρήσει πειστικά η διαδικασία των προσλήψεων.
  3. Να ξεκινήσει η συζήτηση νέας Συμφωνίας της Πολιτείας με τους Νοσκομειακούς Γιατρούς.
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράστασή σας στην προσπάθεια που κάνουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και ζητάμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε καλύτερα τα προβλήματα του χώρου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ _________________________Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

No comments:

Post a Comment