Monday, June 14, 2010

"Ταξινομήσεις και Κωδικοποιήσεις Νόσων - Διαγνώσεων Ιατρικών Πράξεων"

Ομιλία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην Ημερίδα του ΥΥΚΑ στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα: "Ταξινομήσεις και Κωδικοποιήσεις Νόσων - Διαγνώσεων Ιατρικών Πράξεων"
"Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω πολύ που ανταποκριθήκατε σήμερα σε αυτή την πρόσκληση, η οποία εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε ενός εθνικού διαλόγου γύρω απ’ τα ζητήματα της υγείας. 

Ένας διάλογος που είναι κρίσιμος, αναγκαίος και επιτακτικός. Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως επίσης υπάρχουν νέες εξελίξεις επιστημονικές, ιατρικές, στις οποίες οφείλουμε αποτελεσματικά να ανταποκριθούμε. Πάντα προς όφελος της υγείας, προς όφελος της προαγωγής της υγείας, αλλά φυσικά και για το καλό του ελληνικού λαού. 

Στην πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάνε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η πολιτική μας επιλογή στο χώρο της υγείας. Γιατί, η υγεία φυσικά είναι δημόσιο αγαθό και άρα σε περιόδους που υπάρχει δυσκολία οικονομική, που υπάρχει κοινωνική κρίση οφείλουμε να μπορούμε να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην υγεία, να μειώνουμε τις ανισότητες στην πρόσβαση. Όποιες και αν είναι αυτές, είτε κοινωνικές, είτε περιφερειακές. 

Οφείλουμε να δίνουμε τη μάχη για την ποιότητα. Οφείλουμε ταυτόχρονα, και αυτό είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος, να διασφαλίζουμε και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον στο χώρο της υγείας. Και αυτό πάνω απ’ όλα για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε στους δύσκολους καιρούς, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Η προσπάθειά μας είναι φιλόδοξη, αναγκαία, αλλά έχει και πάρα πολλές δυσκολίες. Σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα να υπάρχει αυτός ο διάλογος ανάμεσα σε εσάς που είσαστε οι εκφραστές των πρωταγωνιστών στο χώρο της υγείας, στην πρώτη γραμμή. Είτε εκπροσωπώντας τις ιατρικές σχολές, είτε τις επιστημονικές εταιρείες, είτε είστε φορείς των διαφόρων ιατρικών συλλόγων, είτε των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όλοι όσοι προσφέρετε ο καθένας από το δικό του χώρο και με τη δική του προσπάθεια σε αυτή την συνολική μεγάλη προσπάθεια.
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις. Εμείς αυτή τη χρονιά, και έτσι επιτρέψτε μου για δυο λεπτά να αναφερθώ και στο σχεδιασμό του Υπουργείου όπως τον παρουσιάσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από 10 μέρες, έχουμε θέσει αυτό το σχεδιασμό σε 5 μεγάλα βήματα. 

Πέντε μεγάλα θεσμικά βήματα που για το καθένα απ’ αυτά βέβαια χρειάζεται να υπάρχει διάλογος, αλλά και πάνω απ’ όλα κοινή συστράτευση για μία εφαρμογή. Γιατί ξέρουμε πολλές φορές δεν αρκεί η θεσμική θωράκιση ή το να ψηφίσουμε ένα νόμο. Κρίσιμο θέμα στη χώρα μας είναι πως και με πόση επιτυχία το εφαρμόζουμε. 

Εκ των πραγμάτων το πρώτο θεσμικό βήμα που κάναμε είχε να κάνει και με τη συγκυρία μέσα στην οποία ζούμε. Ήταν ο νόμος που ψηφίστηκε ήδη τον περασμένο Απρίλιο, ήταν εστιασμένο στο θέμα ενός πιο εξορθολογισμένου συστήματος προμηθειών όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, όσον αφορά την πολιτική φαρμάκου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και συνολικά κανόνες εποπτείας γύρω απ’ όλα αυτά τα θέματα.

Και αυτός ο πρώτος στόχος συνδυάζεται με την κουβέντα που κάνουμε σήμερα, καθώς μία απ’ τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει αυτό το σύστημα που θεσπίσαμε. Είναι η λειτουργία στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ενός Παρατηρητήριου Τιμών Αναλωσίμων, το οποίο βέβαια έλαβε υπόψη και τη δουλειά που έχει γίνει. Και εδώ θέλω με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τον Κοσμήτορα τον κ. Κυριόπουλο, αλλά φυσικά και το ΚΕΣΥ και τον Πρόεδρο τον κ. Σερέτη, που υιοθέτησε αυτή την κωδικοποίηση και τώρα είμαστε στη φάση να συζητήσουμε σήμερα και το πώς θα εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Άρα, ήδη η πρώτη αυτή τομή του να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα προμηθειών, διακίνησης υλικού και συνολικά τη λειτουργία του χώρου των προμηθειών της υγείας, συνδέεται άμεσα με αυτό που κουβεντιάζουμε σήμερα.

Το δεύτερο θεσμικό βήμα το οποίο ήδη βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας στο σχέδιο νόμου που έχουμε παρουσιάσει τις βασικές αρχές και είναι σε φάση εξέλιξης ο διάλογος με όλους τους φορείς, αφορά θεσμικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάτι το οποίο, είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο, για να μπορέσουμε σε αυτή τη συγκυρία να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων σε όφελος πάνω απ’ όλα των πολιτών. Και φυσικά για ένα σύστημα υγείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουμε σήμερα.

Και εδώ ερχόμαστε και με αυτό το σχέδιο νόμου φέρνουμε το πλαίσιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου. Με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, κανόνες και ασφαλιστικές δικλίδες Πιστεύουμε ότι θα μπορέσει μέσα και από μια αποτελεσματική συνεργασία πρώτα απ’ όλα με το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουμε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα και όσον αφορά τα ταμεία σε μια περίοδο δυσκολιών, αλλά και για τα νοσοκομεία της χώρας. Καθώς, θα έχει μία εξασφάλιση εσόδων και αξιοποίηση πάνω απ’ όλα του ανθρώπινου δυναμικού και του μεγάλου υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και την περαιτέρω ενίσχυσή του, όπως επίσης και συγκεκριμένα κίνητρα για την περιφέρεια, καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τη διοίκηση των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του προσωπικού, είτε αυτό είναι ο ιατρικό, είτε το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό και οι άλλες κατηγορίες του προσωπικού. Σε μια περίοδο που χρειάζεται πέρα των προσλήψεων να υπάρχει και η σωστή κατανομή, αλλά και η στήριξη της γρήγορης αναπλήρωσης όπου υπάρχουν προβλήματα και κενά στα νοσοκομεία.

Το τρίτο, στο οποίο αναφέρθηκε ήδη ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Δημόπουλος και ίσως είναι απ’ τις μεγαλύτερες τομές που έχουμε μπροστά μας, που τώρα πια έχει ωριμάσει, είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι ένα όνειρο και ένας πολιτικός στόχος ετών, ο οποίος είναι αλήθεια ότι λειτουργεί με αποσπασματικότητα. 

Η στιγμή όμως έχει ωριμάσει καθώς αφενός ήδη ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» και η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, η οποία έρχεται και συγκροτεί και στο χώρο της υγείας και των αρμοδιοτήτων μια νέα διοικητική διάρθρωση όσον αφορά την περιφερειακή της διάσταση. διατηρώντας πάντα, την ενότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά κυρίως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, όπου εκεί σε κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, υπάρχει διάταξη ότι οι κλάδοι υγείας, οι παροχές υγείας των ασφαλιστικών ταμείων πλέον περνούν μετά από μία μεταβατική περίοδο στην ενιαία εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, καθιστώντας αυτό που ήταν ο στόχος, την ενότητα όσον αφορά την εποπτεία, αλλά φυσικά και δημιουργώντας τη μαγιά, τη βάση, πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ένα ενιαίο πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς θα έρθουν και υποδομές του ΙΚΑ, τα ιατρεία του ΙΚΑ, το προσωπικό θα ενταχθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και μαζί με τη σημερινή λειτουργούσα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με μια δικτύωση με τα δημοτικά ιατρεία και τα Κέντρα Πρόληψης στους δήμους, θα υπάρξει το πλαίσιο για να αναπτυχθεί στη συνέχεια η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Και έτσι, εδώ συνδεόμαστε και με τη δεύτερη κωδικοποίηση που έχει ήδη γίνει και έχει γίνει σοβαρή δουλειά, είναι και ο κ. Λιονής εδώ ο Καθηγητής, όσον αφορά την ταξινόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτή τη συνολική νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Από εκεί και πέρα το τέταρτο θεσμικό πλαίσιο, η τέταρτη θεσμική αλλαγή το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με τα ζητήματα της ποιότητας, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της κατάρτισης, των ειδικοτήτων, θέματα βέβαια που χρίζουν πολύ μεγάλου διαλόγου και θα τον έχουμε φυσικά και με τις Ιατρικές Σχολές και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα και θα την κάνουμε συντεταγμένα με την ελπίδα να έχουμε ολοκληρώσει. Δραστηριοποιείται και στο πλαίσιο του ΚΕΣΥ και η αντίστοιχη Επιτροπή για την εκπαίδευση, που σίγουρα θα στηρίξει συνολικά όλη αυτή την προσπάθεια.

Το πέμπτο θεσμικό βήμα έχει να κάνει με το σύγχρονο πλαίσιο κανόνων και εποπτείας και στον ιδιωτικό χώρο της υγείας και φυσικά ενιαίους κανόνες για την ποιότητα είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό χώρο και πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και όλη τη σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία. 

Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, κρίσιμο ζήτημα είναι και ο υγειονομικός χάρτης που ήδη είναι ένα εργαλείο χρήσιμο. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει κάνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά. Είχαμε την ευκαιρία μάλιστα μιας πρώτης εφαρμογής όταν κάναμε το σχεδιασμό για την πανδημία το περασμένο φθινόπωρο, όπου εκεί φάνηκε και η έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς όλο το βάρος υποχρεώθηκε να το σηκώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, σε μια περίοδο που είχαμε μια κρίση να αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων. Αλλά σίγουρα εκεί ήδη τα πρώτα αυτά δεδομένα που έχουν καταγραφεί στον υγειονομικό χάρτη είχαν τη χρησιμότητά τους. 

Αυτό το εργαλείο βέβαια πρέπει τώρα να αναπτυχθεί. Πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται και πάνω απ’ όλα βέβαια να λειτουργήσει ως βάση για το μεγάλο τελικά στόχο που θα το συνδυάσουμε και με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή μια νέα αρχιτεκτονική υγείας στη χώρα μας, η οποία πραγματικά να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές και κοινωνικές ανάγκες, όλα τα επιστημονικά δεδομένα και να έρχεται να μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δομές υγείας είτε σε πρωτοβάθμιο είτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. 

Είναι σημαντικό το ότι το ΚΕΣΥ έχει υιοθετήσει αυτή την κωδικοποίηση νόσων «ICD-10», κάτι το οποίο νομίζω υπήρχε η εκκρεμότητα από το 1994 να μπορέσει και η χώρα μας να έρθει να κάνει αυτό το βήμα. Ο κ. Κυριόπουλος θα αναπτύξει όλες τις δυνατές και αναγκαίες χρήσεις και εφαρμογές. 

Εμείς από την πλευρά μας ως Υπουργείο ήδη έχουμε αποδεχθεί αυτή την εισήγηση του ΚΕΣΥ και η επιδίωξή μας είναι άμεσα να μπορέσουμε αυτή την κωδικοποίηση, πέραν του χαρακτηριστικού που σας είπα με το Παρατηρητήριο, να μπορέσουμε να τη θέσουμε σε εφαρμογή στο σύστημα υγείας της χώρας. 

Εκεί λοιπόν θέλουμε και τις δικές σας παρατηρήσεις, τη γνώμη σας όσον αφορά πώς καλύτερα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο και ταυτόχρονα βέβαια ανοίγουμε και το διάλογο μαζί σας για το επόμενο βήμα που είναι εξίσου σημαντικό και ίσως ακόμα πιο κρίσιμο, που έχει να κάνει με την κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων. Εκεί έχει γίνει μία σοβαρή δουλειά την οποία σήμερα θα θέσουμε σε γνώση σας. 

Εδώ θα θέλαμε ιδιαίτερα και τις επιστημονικές εταιρείες να συμβάλλουν, η κάθε μια για τα θέματα τα οποία εμπίπτουν στο δικό τους χώρο αρμοδιότητας και ενδιαφέροντος, είναι όμως κρίσιμο να προχωρήσουμε και εκεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή οργάνωση του χώρου των ιατρικών πράξεων και τελικά βέβαια στο στόχο μιας κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τη συνολική εξορθολογισμένη λειτουργία συνολικά της υγείας. Για να φτάσουμε όμως εκεί πρέπει προηγουμένως να γίνει αυτός ο διάλογος, να έχουμε τις παρατηρήσεις, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε αυτή την προσπάθεια, γιατί όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. 
Συνδέονται με την ανάγκη να έχουμε ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, να έχουμε κριτήριο για να κάνουμε αξιολόγηση της καλύτερης οργάνωσης και απόδοσης των μονάδων υγείας, προς όφελος πάντα της υγείας του κόσμου και των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται άμεσα και με την ανάγκη να οργανώσουμε καλύτερα και τα οικονομικά στο χώρο της υγείας, είτε αυτό αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε αφορά βέβαια και τα Ταμεία και τη συνολική αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται. 

Δυο λόγια απλώς να πω, ότι η ίδια προσπάθεια γίνεται και στο χώρο του φαρμάκου. Ήδη ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ ο κ. Τούντας έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία προκειμένου και εκεί να μπορέσουμε, πέραν της προσπάθειας εξοικονόμησης και εξορθολογισμού γύρω από το φάρμακο, να υπάρχουν και οδηγίες συγκεκριμένες για τη συνταγογράφηση, κάτι που σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται και υπάρχει μάλιστα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έρχεται να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Αλλά αυτό που είναι κρίσιμο και εγώ θέλω να κλείσω μ' αυτό, είναι ότι όταν μιλάμε για το χώρο της υγείας,  η οποιαδήποτε σωστή οργάνωση έχει μία βάση και ένα στόχο. Η βάση πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα επιστημονική. Δεν μπορεί να είναι απλώς μια δημοσιονομική προσέγγιση των πραγμάτων. 

Χρειάζεται αυτή η προσέγγιση να βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση, ταξινόμηση και εκεί ακριβώς προσπαθεί και επιδιώκει η συγκεκριμένη προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα και βέβαια έχει ένα μόνο στόχο, που εσείς ούτως ή άλλως που είσαστε οι πρωταγωνιστές στο χώρο της υγείας υπηρετείτε και είσαστε ταγμένοι να υπηρετείτε, την προαγωγή της υγείας και φυσικά την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ". 

No comments:

Post a Comment