Monday, July 26, 2010

Έρχονται ορκωτοί λογιστές σε όλα τα νοσοκομεία


Ορκωτοί ελεγκτές θα τοποθετηθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ίσως προχωρήσουν ακόμα και εντός του 2010. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Παπακωνσταντίνου τέθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε στέλεχος του υπουργείου, εκτός από την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο, με το «κέντρο βάρους» να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. 

Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον υπουργό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ. 

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» τεσσάρων δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων. 

Εκτιμάται ότι η ύφεση το 2010  θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 3,2%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι υπάρχει αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους. 

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (για παράδειγμα επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό).

Το κλιμάκιο της τρόικας- το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 30 άτομα- θα έχει τις επόμενες ημέρες, και κυρίως την Τετάρτη, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης (Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας), τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα άλλα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ). 

Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτίσουν ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση το οποίο θα εγκριθεί η εκταμίευση της β΄δόσης του δανείου, ύψους εννέα δισ. ευρώ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

No comments:

Post a Comment