Monday, August 16, 2010

Απάντηση στην Επιστολή Μαρουδιά από τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ


Παραθέτω το κείμενο που απέστειλα στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής του κ. Μαρουδιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΟΥΔΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Την 1η Δεκεμβρίου 2008 η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) υπέγραψε με τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Δημ. Αβραμόπουλο, κλαδική Συλλογική Σύμβαση-Συμφωνία, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 3754/2004 (11-3-2009).
Ο νόμος αυτός αποτέλεσε τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση στο ΕΣΥ από τον ιδρυτικό του νόμο 1397/83 και μετά.

Περιέλαβε ρυθμίσεις που:

I. Ανακούφιζαν οικονομικά τους κακοπληρωμένους γιατρούς του ΕΣΥ (αυξήσεις 30%).

II. Περιόριζε το συνολικό εξαντλητικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (μέσος χρόνος 70-80 ώρες) μειώνοντας σε 7 ώρες το πρωινό ωράριο και παρέχοντας ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.

III. Προέβλεψε 2.000 νέες προσλήψεις γιατρών στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄, ώστε να ανανεωθεί και αναζωογονηθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και συγχρόνως να μειωθούν κάπως οι πολλές εφημερίες που αναγκάζονται να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

IV. Εισήγαγε το θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης.

V. Προέβλεψε αυστηρά τη δυνατότητα «Κάθε ικανός γιατρός του ΕΣΥ μετά από ατομική αξιολόγηση στη βάση επιστημονικών κριτηρίων και αξιολογούμενος από θεσμικό (και όχι διορισμένο) εκλεκτορικό σώμα να εξελίσσεται μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντή σε πολυδιευθυντικό σύστημα».

Επίσης προέβλεψε ότι κάθε Τμήματος ή Κλινικής θα προΐσταται Διευθυντής που θα εκλέγεται μέσω πανελλαδικής προκήρυξης, και αυτός θα καταλαμβάνει θέση Συντονιστή Διευθυντή και θα κρίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η διάταξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική κατάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του συστήματος (η ιατρική, και μάλιστα η νοσοκομειακή ιατρική, είναι συλλογική μάχη και όχι ατομικός ελιτισμός και βεντετισμός). Αποτελεί δε, πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους μας να θωρακίσουμε από δω και πέρα την κατάκτηση αυτή.

VI Κατήργησε τα παλιά διορισμένα Συμβούλια Κρίσεων και Επιλογής Γιατρών και τα αντικατέστησε με Συμβούλια Κρίσεων και Επιλογής που η σύνθεσή τους είναι θεσμική, έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν υπακούουν σε κομματικές επιλογές.

Ο νόμος αυτός έγινε δεκτός με μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση από το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μέσω της Συλλογικής μας Σύμβασης ανέλαβαν τη δέσμευση να εφημερεύουν όσες φορές χρειάζεται για να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ασφάλεια και πέραν του επιτρεπτού από την Ε.Ε. χρόνου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο εκπρόσωπος μιας ολιγομελούς ομάδας παλιών Διευθυντών του ΕΣΥ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή σ’ εσάς, η οποία βρίθει ανακριβειών και ψευδολογιών και ενδεικτικά σας επισημαίνω:

1) Η υπουργός Υγείας φαίνεται ότι αποδέχτηκε αρχικά αίτημα της ολιγομελούς αυτής ομάδας και το εισήγαγε στο τότε υπό κατάθεση νομοσχέδιο, όπου θα αύξαινε τους βαθμούς του ΕΣΥ και θα τους απένειμε τον καταληκτικό βαθμό. Μέχρι τότε διακήρυσσαν ότι το νομοσχέδιο ήταν πολύ καλό και κύρια κάποιοι από αυτούς που πιθανόν θα ήταν και συντάκτες του. Όταν η υπουργός Υγείας μετά από διάλογο με την ΕΙΝΑΠ πείστηκε ότι οι βαθμοί στο ΕΣΥ έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν,ξαφνικά το νομοσχέδιο –που σήμερα είναι νόμος- έγινε γι’ αυτούς αιτία πολέμου. Αυτό είναι ένα δείγμα της συνέπειας και της αντικειμενικότητάς τους.

2) Διαπιστώνουν τις χίλιες μύριες στρεβλώσεις στο ΕΣΥ, αλλά αποφεύγουν όμως να σας ενημερώσουν ότι αν αυτά υπάρχουν, υπάρχουν επειδή δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυε το καθεστώς της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και συναλλαγής που αυτοί ευαγγελίζονται και προσπαθούν να επαναφέρουν.

3) Η καταγγελλόμενη απ΄ αυτούς υπουργός Υγείας δεν είναι αυτή που νομοθέτησε το Ν. 3754 (απλά δεν τον άλλαξε και δεν μπορεί αζημίως να το κάνει) και δεν είναι αυτή που τους χάρισε την ισοβιότητα στη θέση τους, όπως ψευδώς ισχυρίζονται, αλλά ο προηγούμενος Υπουργός. Κι αν τώρα καμώνονται ότι δεν τη θέλουν, γιατί τόσα χρόνια την αποδέχονταν και την επιδίωκαν;

4) Τέλος, είναι απίθανο ψέμα ότι με το Ν. 3754 αποκλείονται από το ΕΣΥ αξιόλογοι γιατροί της ημεδαπής και αλλοδαπής. Οι γιατροί αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν θέση Διευθυντή του ΕΣΥ και να την καταλάβουν. Απλά, τέτοια φωτεινά ιατρικά μυαλά που μας υπόσχονται δεν ήρθαν ποτέ. Μακάρι να έρθουν τώρα, αφού η δυνατότητα εξακολουθεί να υπάρχει.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θεώρησα καθήκον μου να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, για να έχετε την άποψη των νοσοκομειακών γιατρών, προς πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Αθήνα, 9/8/10

Στάθης Τσούκαλος
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

No comments:

Post a Comment