Wednesday, September 8, 2010

Ν.Δ.: Όλοι οι δείκτες της Υγείας έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους 11 μήνες

«Έντεκα μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες στο χώρο της Υγείας έχουν επιδεινωθεί», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν. Δ. βουλευτής Μάριος Σαλμάς μετά την επισκεψή του στον Ευαγγελισμό μαζί με τους βουλευτές Ε. Τσουμάνη (Επικρατείας), Κ. Τσιάρα (Καρδίτσας), Ζ. Τζικαλάγια (Καστοριάς) και Κ. Παπασιώζο (Άρτας)

Οκ. Μ. Σαλμάς ανέφερε ότι «η καθημερινότητα που ζει ο κάθε ασθενής και οι συγγενείς του στα νοσοκομεία έχει να κάνει με μεγάλες λίστες, προκειμένου να υποβληθούν σε μια θεραπευτική πράξη. Είτε χειρουργεία είναι αυτά, είτε οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Έχει να κάνει με δυσκολία πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη υπουργός Υγείας ομολογούσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς, λόγω της οικονομικής κρίσης, φθάνουν στα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το δρομολόγιο αυτό -μιας και δεν το έχουν περιγράψει- οδηγεί στον Ιδιωτικό Τομέα. Τα νοσοκομεία, πραγματικά, τόσο καιρό, λειτουργούσαν στα όριά τους και τώρα -μπορούμε να πούμε- υπολειτουργούν».

Βασικός λόγος είναι, είπε ο κ. Μ. Σαλμάς, η κακή συνεννόηση με τους προμηθευτές, η οποία οφείλεται στη μη εξόφληση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων στους προμηθευτές. Η περιβόητη ρύθμιση των χρεών -των ανεξόφλητων υποχρεώσεων- των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μέχρι 31/12/2009, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή, δεν υλοποιείται.

«Δεν υλοποιείται στο 95% και, βεβαίως, με τα σημαντικότερα προβλήματα της νομιμοποίησης των δαπανών, που έγιναν αυτό το διάστημα. Και μιας και μιλήσαμε για νομιμοποίηση των δαπανών, πρέπει να επισημάνουμε ότι, το τελευταίο 11μηνο, προμήθειες των νοσοκομείων -αγορές με άλλα λόγια- ύψους 2,5 δισ. ευρώ έγιναν εξωσυμβατικά. Έγιναν, είτε με παρατάσεις των συμβάσεων, είτε με απευθείας αναθέσεις. Όλες παράνομα. Και αυτές τις παράνομες προμήθειες εκλήθη η Βουλή, στο τέλος Ιουλίου, να τις νομιμοποιήσει. Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τις νομιμοποίησε. Αυτό, αυτόματα, σημαίνει ότι όλες αυτές οι προμήθειες των 2,5 δισ. ευρώ έγιναν χωρίς κανέναν διαγωνισμό».


Στον αέρα 3500 διαγωνισμοί

«Επομένως, συνεχίζει ο κ. Μ. Σαλμάς,  μέχρι και σήμερα, αρχές του Σεπτεμβρίου, δεν έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός στα νοσοκομεία. Διαγωνισμοί, 3500 τον αριθμό, βρίσκονται στον αέρα, αλλά το γεγονός ότι οι προμήθειες των 2,5 δισ. έγιναν χωρίς διαγωνισμούς, σημαίνει αυτόματα ότι, στη χειρότερη και πιο επιεική προσέγγιση, ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο με τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, που θα προέκυπτε ως όφελος, εάν πηγαίναμε με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Έτσι, το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών του 2010, ύψους 2,55 δισ. ευρώ, -πρέπει να σας πούμε- δεν έχει καθόλου υλοποιηθεί. Οι 3500 διαγωνισμοί, που βρίσκονται στον αέρα, κινδυνεύουν από ενστάσεις των προμηθευτών, λόγω κακής νομοθετικής ρύθμισης, που προέβλεψε ο τελευταίος νόμος και αφορούσε τις 3 φθηνότερες τιμές της Ευρώπης. Η διάταξη αυτή αμφισβητείται από τους προμηθευτές και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Και επομένως κινδυνεύουν όλοι οι διαγωνισμοί, οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου».


Τα νέα χρέη αγγίζουν τα 2,2 δισ ευρώ

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μ. Σαλμά, «οι υποχρεώσεις, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, από τον Οκτώβριο μέχρι και τέλος του Αυγούστου, άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα 600 εκατ. από αυτά, τα ρύθμισε η κυβέρνηση - η ρύθμιση που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί -, αλλά το πρώτο 8μηνο του 2010, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς προμηθευτές έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, νέα χρέη που σωρεύονται και δεν πληρώνονται. Και αυτό είναι που δημιουργεί τη διαμαρτυρία στους προμηθευτές όταν, ενώ δεν έχουν πληρωθεί για τις προηγούμενες χρονιές, ακόμη συνεχίζουν και δίδουν τα προϊόντα τους, χωρίς να πληρώνονται.

Ήδη, γίνεται προσπάθεια από μερικά νοσοκομεία να εξοφληθεί μέρος των αγορών του Ιανουαρίου. Επομένως, 1,6 δισ. ευρώ ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές. Νέα χρέη. Την ίδια ώρα, έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση να γίνει η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου. Όταν, όμως, δεν έχουν καθοριστεί απαραίτητες και βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων στο πρωινό ωράριο και στο κανονικό και στις εφημερίες, πως είναι δυνατόν να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι και το ολοήμερο νοσοκομείο θα λειτουργήσει, όπως έχει θεσμοθετηθεί».

«Ένα τελευταίο θέμα, καταλήγει ο κ. Μ. Σαλμάς, είναι ότι η πολυπλοκότητα του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δηλαδή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία χρωστούν στους προμηθευτές. Στο τέλος έρχεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και μαζεύει όλες αυτές τις οφειλές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να νοικοκυρευτεί το Σύστημα. Και εκεί που κανείς πίστευε ότι μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια, από αυτή εδώ την κυβέρνηση και να ενοποιηθεί ο κλάδος περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων με τα νοσοκομεία, είδαμε στον τελευταίο ανασχηματισμό, αντί να ενωθεί το Υπουργείο Υγείας με τον κλάδο περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων, να ενώνεται με το Υπουργείο Αθλητισμού και να μετονομάζεται σε Υπουργείο Διατροφής, την ώρα που είχε, ήδη, θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση μια πορεία για την ενοποίηση του κλάδου περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων με την Υγεία».

No comments:

Post a Comment