Sunday, September 26, 2010

Εν αναμονή κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τετάρτη 29/9

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Ημέρα Ευρωπαϊκής Δράσης» των συνδικάτων. Εργαζόμενοι και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών θα κατέβουν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.
Στις κινητοποιήσεις αναφέρεται και η εφημερίδα «Les Echos». Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες», επισημαίνεται πως «τα συνδικάτα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών».
Αναφορά γίνεται στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα κατά των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στις διαδηλώσεις στη Ρουμανία, αλλά και στις συμπλοκές των οδηγών φορτηγών και βυτιοφορέων με αστυνομικούς μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα. Προστίθεται ακόμα ότι οι «Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο 24ώρης απεργίας».
Μέχρι στιγμής, διαδηλώσεις και απεργίες να έχουν προγραμματιστεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία.
Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, απεργούν οι γιατροί

Αναλυτικά για την Ελλάδα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 18.00, ενώ νωρίτερα, στις 10.00, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κεντρική πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και η Ένωση Λιμενεργατών θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 07.00 έως τις 10.00 και συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την ίδια ημέρα.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παράλληλα με την ανακοίνωση του συλλαλητηρίου, δήλωσε στο Reuters ότι η «δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον», σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας. «Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος»,δήλωσε στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
Ανακοίνωση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ εξέδωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. «Μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να λέει ξανά ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία όμως στις 29 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι βιβλιουπάλληλοι και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κοτζιά, σε μια δεύτερη πανεργατική απεργία οργανωμένη «από τα κάτω», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση η Επιτροπή καλεί «κάθε εργαζόμενο κάθε σωματείο και Ομοσπονδία να στηρίξει την απεργία στις 29 του Σεπτέμβρη για να δώσουμε το μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κύριο Παναγόπουλο ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν συμβιβαστεί αλλά συνεχίζουν απεργιακά, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, για να μην περάσουν τα μέτρα του μνημονίου «αναθεωρημένου» και «παρωχημένου».
«Γιατί μπορεί για τον κύριο Παναγόπουλο να μην υπάρχει εναλλακτική λύση αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στην τρόικα, το ΔΝΤ, της ΕΕ και την ΕΚΤ υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στις απεργίες και τους αγώνες που δεν υπάρχουν στον δικό του «σχεδιασμό» αλλά αναπτύσσονται καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.
Επίθεση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, για την απόφασή της να μην εξαγγείλει απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη, εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για απογευματινό συλλαλητήριο αντί για απεργία μπορεί μόνο να περιγραφεί ως εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για σοβαρή μάχη ενάντια στους κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ αφού την πρώτη φορά που προσφέρεται η δυνατότητα πανευρωπαϊκού συντονισμού σε απεργιακό επίπεδο δείχνουν αδιαφορία! Θα μπορούσε με αφορμή την 29η Σεπτέμβρη η Ελλάδα να δώσει μαζί με την Ισπανία τον τόνο του αγώνα στον ευρωπαϊκό νότο αλλά η συνδικαλιστική ηγεσία επέλεξε την «ανώδυνη» λύση του απογευματινού συλλαλητηρίου», αναφέρει η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας, σωματεία και ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με πρώτα τα σωματεία των κλάδων που χτυπιούνται άμεσα αυτή την περίοδο (ΟΣΕ, συγκοινωνίες, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ναυπηγεία Σκαραμαγκα κτλ) να πάρουν αποφάσεις για απεργία και να δώσουν απεργιακό χαρακτήρα στην κινητοποίηση της 29ης Σεπτέμβρη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί «όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και τις επιτροπές αγώνα όπου υπάρχουν να πάρουν στα χέρια τους, να οργανώσουν και να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις». 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ΑΠΕΡΓΟΥΝ την Τετάρτη 29/9 και  στις 12 το μεσημέρι  συμμετέχουν στη  συγκέντρωση  της Πλ. Κοτζιά.

από το tvxs.gr                                                                                                                                sirios

No comments:

Post a Comment