Thursday, September 16, 2010

Πλαφόν σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις από το υπουργείο Υγείας

Με τον καθορισμό τιμής σε μια σειρά από βασικές ιατρικές εξετάσεις που δεν καλύπτονταν  για εκατομμύρια ασφαλισμένους του Δημοσίου -οι οποίοι συνεπώς δεν αποζημιώνονταν όταν υποβάλλονταν σε αυτές- αλλά και με τον καθορισμό πλαφόν σε ό,τι αφορά την ποσότητα των φαρμάκων που μπορούν να προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, έδωσε το δικό του «προσωπικό δείγμα γραφής», όπως ο ίδιος το προσδιόρισε, στον χώρο της υγείας, ο νέος υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο της οδού Αριστοτέλους συνέντευξης Τύπου, έναν κατάλογο με τις 93 ιατρικές εξετάσεις που έχουν κοστολογηθεί. Πρόκειται για βασικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως πχ καρκινικοί δείκτες, ορμονικές εξετάσεις, σπινθηρογραφήματα, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες δεν είχαν λάβει τιμή μέσω προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) όπως έπρεπε αλλά μόνο μέσω υπουργικής απόφασης, γεγονός που στην πράξη ουσιαστικά άφηνε ακάλυπτους τους ασφαλισμένους που τις διενεργούσαν. 

Το ΠΔ με την κοστολόγηση των πράξεων εκδόθηκε με αφορμή το πρόβλημα που είχε ανακύψει κυρίως στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) όπου οι ασφαλισμένοι δεν ελάμβαναν τα χρήματα που είχαν καταβάλλει για περίπου 80 ιατρικές εξετάσεις, καθώς πρόσφατος νόμος του υπουργείου Απασχόλησης όριζε ότι οι εξετάσεις αποζημιώνονται μόνο όταν η τιμή τους ορίζεται σε ΠΔ και όχι σε υπουργική απόφαση. 

Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος κατά την παρουσίαση του ΠΔ, η τιμή αυτών των συνολικά 93 εξετάσεων θα ισχύει εφεξής σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και όχι μόνο στον ΟΠΑΔ, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, έπειτα από συνεννόηση στην οποία προέβη με τον διοικητή κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. «Η ανάγκη συγκράτησης των τιμών είναι μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση»  είπε ο κ. Λοβέρδος, με αφορμή την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, προαναγγέλοντας και ανάλογες κινήσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. «Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθεί και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, καθώς τον διακρίνει η υπερβολή στο θέμα των τιμών» ανέφερε, καταλήγοντας μάλιστα πως «σαφέστατα ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική». 

Στο μικροσκόπιο τα νοσοκομειακά φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας δημοσιοποίησε επίσης μια εγκύκλιο η οποία θα αποσταλεί άμεσα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και η οποία αφορά τη διαχείριση των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα, με αυτή ζητά από τις διοικήσεις των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στα φάρμακα των κρατικών νοσοκομείων να «αποστείλουν άμεσα την τριμηνιαία αναφορά για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων ανά τομέα νοσοκομείου  πχ όλες οι χειρουργικές, οι παθολογικές κλινικές κοκ, ανά κλινική και μονάδες». Μάλιστα, για την συντομότερη διεκπεραίωση του ελέγχου στα φαρμακεία και τις κλινικές κάθε νοσοκομείου η εγκύκλιος ορίζει ότι μπορούν να γίνουν προσλήψεις επικουρικών φαρμακοποιών ενώ τονίζεται ρητά ότι είναι επιβεβλημένη η συνδρομή του Διευθυντή Φαρμακείου όσο και των Διευθυντών των Κλινικών. 

Πλαφόν στα φάρμακα και «στόχοι» για τους Διευθυντές Κλινικών

Επιπλέον, η εγκύκλιος δίνει το «πράσινο φως» στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων ώστε  «να χορηγούν στους ασθενείς κάθε κλινικής γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των φαρμάκων»  που διακινούνται στα νοσοκομεία. 

«Ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία τα οποία οφείλει το φαρμακείο του νοσοκομείου να διαθέτει, δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα» ορίζεται στην εγκύκλιο. Μ’ άλλα λόγια, ορίζει ότι δεν θα μπορούν να διακινούνται στα νοσοκομεία περισσότερα από 4 διαφορετικά φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δηλαδή ίδια κατ’ ουσίαν σκευάσματα αλλά με διαφορετική εμπορική ονομασία. Το σύνολο των μέτρων αυτών πρέπει να οδηγήσει, σύμφωνα με την νέα πολιτική του υπουργείου Υγείας, σε πολύ συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα, στον περιορισμό κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης σε κάθε κλινική ως το τέλος του έτους. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως η σχετική απόφαση που θα ορίζει την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων αλλά και τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η καθυστέρηση, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός πως έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους διοικητές των εφτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας, ώστε να καταθέσουν και αυτοί από την πλευρά τους τις προτάσεις τους.

No comments:

Post a Comment