Thursday, September 23, 2010

Ουδετερότητα ή θέση;

            Από σήμερα το πρωί, το θέμα της ημέρας στο Νοσοκομείο μας, είναι η καταγγελία του διοικητή  παρουσία του υπουργού - η οποία διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ προφανώς από το Υπουργείο - με βάση την οποία, έχει προκύψει ζήτημα, με τις ''σχέσεις'' εταιρειών αγγγειακών μοσχευμάτων και γιατρών του Νοσοκομείου.
           Από τη στιγμή που αυτά καταγγέλονται διά στόματος θεσμικού προσώπου, από τη στιγμή μάλιστα που αποδέκτης αυτής της σοβαρότατης  καταγγελίας γίνεται προσωπικά ο Υπουργός, όφειλε να έχει ήδη κινηθεί άμεσα και αυτεπάγγελτα (και φυσικά εντός των θεσμικών ορίων που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους), ο ελεγκτικός μηχανισμός και να αποδώσει τα δέοντα. Ήδη από χτες, πήρε το δρόμο της δημοσιότητας, η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις.
           Αυτή η θέση, θέση αρχών, δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη, δεν μπορεί να λαστιχοποιείται, δεν μπορεί να υπακούει σε μικροπολιτικές, συντεχνιακές ή και καιροσκοπικές τακτικές.Όποιες και όσες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από τον χρόνο και τον τρόπο που αναδείχτηκε το ζήτημα (και ο καθένας δικαιούται ή μάλλον υποχρεούται να έχει τα ερωτηματικά και τις επιφυλάξεις του), είναι ανίκανες να θολώσουν το τοπίο, να ρίξουν τη σκιά τους,να αλλοιώσουν  την οπτική γωνία που η πλειονότητα των αυστηρά μισθοσυντήρητων νοσοκομειακών γιατρών, αντιμετωπίζει τέτοιου χαρακτήρα ζητήματα.
           Ένας από τους λόγους που φτάσαμε σαν χώρα στο πάτο του βαρελιού, μάλλον ο σοβαρότερος, είναι ότι εναποθέσαμε τις τύχες μας, στα χέρια μιας πολιτικής εξουσίας, που πάντα μα πάντα, τα  σοβαρά προβλήματα που προέκυπταν, τα αντιμετώπιζε με την μεζούρα του πολιτικού κόστους, των δημοσκοπήσεων, της προσπάθειας γιά  έκθεση του πολιτικού αντιπάλου... εν γένει της σκοπιμότητας.(βλ. καρναβάλι εξεταστικών επιτροπών της Βουλής). Ποτέ μα ποτέ μέλημά της δεν ήταν η ανάδειξη αυτής καθ'αυτής της αλήθειας, το ξεκαθάρισμα του τοπίου. Πάντα η σκοπιμότητα.Χωράει άραγε η αλήθεια στη σκοπιμότητα; Κι αν πράγματι και στο συγκεκριμένο υπάρχει καιροσκοπισμός και δόλος από τη πλευρά της εξουσίας, θα την παλαίψεις με τους ίδιους  ακριβώς τακτικισμούς, προσποιούμενος ότι δεν είδες και δεν άκουσες τίποτα;  Σκοπιμότητα αυτοί, σκοπιμότητα κι εσύ; Και που διαφοροποιείσαι;Περιμένοντας δηλαδή τι; Να κάτσουν τα πράγματα και τότε να βγείς εκ του ασφαλούς, μη διακινδυνεύοντας τίποτα να πεις την άποψή σου; Σε ποόν θα είναι χρήσιμη τότε; Πόσο θα έχεις συμβάλλει στην ανάδειξη της αλήθειας;
          Όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται στους αγώνες με κίνητρο την αναζήτηση και υπεράσπιση της αλήθειας  κι όχι τα μηχανάκια της AGB υπαρκτά ή νοητά, δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά  την απαίτηση να επιληφθούν όχι αύριο, αλλά χτές, τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα.Είναι ανάγκη να μάθουμε τι έγινε.Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα, διότι οι εξελίξεις κινδυνεύουν να ξεδιπλωθούν και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως κουκούλωμα, παραπομπή τις ελληνικές καλένδες...
            Στο κάτω-κάτω,''είτε βραδυάζει είτε φέγγει, πάντα λευκό μένει το γιασεμί''.
         


 sirios

No comments:

Post a Comment