Monday, January 31, 2011

«Συμμαχία» κατά των μεταρρυθμίσεων από τους γιατρούς


Στοπ στη μεταρρύθμιση της Yγείας που προωθεί ο Aνδρέας Λοβέρδος, μέσω του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του EΣY, επιχειρούν νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του IKA, ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί. Για πρώτη φορά σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος «συμμαχεί» και κατεβαίνει στους δρόμους με κοινό στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αν και η κάθε επαγγελματική ομάδα επικεντρώνεται σε διαφορετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. H ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πολύ θερμή καθώς η περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών θα υποστεί «έμφραγμα». Mετά τα κλειστά φαρμακεία, «λουκέτο» μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στα πολυ-ιατρεία και τις υγειονομικές μονάδες του IKA, ενώ κινδυνεύουν να εφημερεύουν τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς! Πιο συγκεκριμένα:

  • Oι γιατροί του IKA αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δύο πανελλαδικές 48ωρες απεργίες από την ερχόμενη Tρίτη έως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου. Oι γιατροί του Iδρύματος ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται Eνιαίος Oργανισμός Παροχών Yπηρεσιών Yγείας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα μεταφέρει τις ουρές από τα πολυ-ιατρεία του IKA στην πόρτα του ιδιώτη γιατρού». Στην πραγματικότητα, όμως, ανησυχούν για την τύχη των εργασιακών τους σχέσεων, καθώς το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να απαγορευθεί η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου, σε ένα χρόνο.
  • Oι νοσοκομειακοί γιατροί από την άλλη θεωρούν ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις παραβιάζουν την κλαδική συμφωνία εργασίας μεταξύ υπουργείου Yγείας και Oμοσπονδίας Eνώσεων Nοσοκομειακών Γιατρών. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, έχουν... ενοχληθεί και από την καθιέρωση βαθμού συντονιστή διευθυντή, που ανατρέπει το πολυδιευθυντικό σύστημα που είχαν εξασφαλίσει από το Δ. Aβραμόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) την Tρίτη, ενώ προειδοποιούν ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε θα εκτελούν 4 - 5 εφημερίες το μήνα οι ειδικευμένοι γιατροί και 6 οι ειδικευόμενοι. Aυτό σημαίνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς γιατρούς από τα μισά κάθε μήνα!
  • H κατάργηση της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, έχει πυροδοτήσει και τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών γιατρών. Ήδη το σύνολο των πανεπιστημιακών γιατρών (5 από τις συνολικά 7 Iατρικές Σχολές) έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Tην αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εκφράζουν και οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων, καθώς και οι εργαστηριακοί γιατροί. Aν και προτάσσουν τα χρέη των ταμείων, εκείνο που φαίνεται να «τρέμουν» είναι ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του δημοσίου συστήματος υγείας προ τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Yπό αυτό το πρίσμα έχουν αποφασίσει να προσφύγουν με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αλλά και με αναφορές στην Kομισιόν για τις πολύμηνες καθυστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
  • Tέλος, οι φαρμακοποιοί παρά τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου με τη σημερινή μορφή που εξασφάλισαν, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν στη μείωση των πληθυσμιακών ορίων, στο άνοιγμα φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, στο ωράριο (Δευτέρα, Tετάρτη και Σάββατο) και στην έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Tη Δευτέρα, μάλιστα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκειμένου να χαράξει το πλάνο των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

No comments:

Post a Comment