Monday, January 31, 2011

ΕΣΥ, ο σοφός, ο ανορθόδοξος κι ο ράμπο, του Κ.Κεκελιάδη*.


“Αντιδραστικοί, καθυστερημένοι και συντεχνίες”, (κατηγορούνται ότι) είναι όσοι υπερασπίζονται το κράτος πρόνοιας. Το είπε την Τετάρτη ο πολιτικός φιλόσοφος Ζακ Ρανσιέρ μιλώντας στη Θεσσαλονίκη. Οι πρωτεργάτες των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ δεν έχουν να φοβούνται παρόμοιες ρετσινιές. Ανέλαβαν αγόγγυστα τις αποστολές που τους ανέθεσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και η κυβέρνηση σωτηρίας, ενώ ορκίζονται στο μνημόνιο ότι θα τα καταφέρουν. 

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος ηγείται της “ομάδας σοφών” και μαζί με άλλους σοφούς σχεδιάζουν τρόπους προσαρμογής του ΕΣΥ στην εποχή του ΔΝΤ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ηλίας Μόσιαλος --διευθυντής οικονομικών της υγείας του London School of Economics- αναλαμβάνει τέτοια αποστολή. Ήταν επικεφαλής επιτροπής σοφών και το 1994 αλλά τότε “δεν ήταν ώριμη η κοινωνία”, συνέχισε το 2000 ως “αρχιτέκτονας” της μεταρρύθμισης του Αλ. Παπαδόπουλου αλλά τότε δεν υπήρχε τρόικα. Από το -προ δεκαετίας- μεγαλεπήβολο εκείνο σχέδιο απέμειναν οι 13 υγειονομικές περιφέρειες που αιτιολογήθηκαν στο όνομα της αποκέντρωσης, αφέθηκαν χωρίς αρμοδιότητες και διεύρυναν τον κύκλο της υψηλά αμειβόμενης διοικητικής γραφειοκρατίας.
       
Αν ο Ηλίας Μόσιαλος είναι ο άνθρωπος της θεωρίας, για τη δράση δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος από τον Άρη Μουσιώνη. Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν μέχρι πρόσφατα διοικητής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Θεαγένειο”, όπου έγινε γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους του. Κατά την οκτάμηνη παραμονή του εκεί εργάστηκε σκληρά, ξεπέρασε κάθε άλλον στον “πλειστηριασμό” περικοπών δαπανών και  τώρα κατάφερε να μετακινηθεί στην 1η υγειονομική περιφέρεια της Αττικής, να χριστεί “υπερδιοικητής” και να ελέγχει τους προϋπολογισμούς και των 132 νοσοκομείων της επικράτειας. Όχι πως δεν προσπάθησαν κι άλλοι -ο διοικητής του “Γ. Γεννηματάς” Κ. Τσιτουρίδης καταβάλλει  πολλές φιλότιμες προσπάθειες στον στίβο των γενικευμένων περικοπών- αλλά ο Άρης Μουσιώνης πήρε το εισιτήριο γιατί βρήκε τη συνταγή της επιτυχίας: Έκοψε μαχαίρι όλα τα αιμοστατικά υλικά χειρουργείου στο “Θεαγένειο”. 

Την τριάδα των σκαπανέων της μεταρρύθμισης συμπληρώνει ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Μιχάλης Σαμπατακάκης. Είναι αυτός που ανέλαβε τον βομβαρδισμό με τα πορίσματα για τα σκάνδαλα της χρονιάς στον τομέα της Υγείας, λίγες μέρες πριν μπει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ. Στα πορίσματα καταμετρήθηκε επακριβώς η ζημιά του δημοσίου εξαιτίας της -μεταφυσικού τύπου-  δραστηριότητας ορισμένων προφανώς “επίορκων” (7.332.866 ευρώ), αλλά δεν προσμετρήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες υλικών και φέρει τις υπογραφές υπουργών Υγείας της τελευταίας εξαετίας. Ούτε (προσμετρήθηκε) το διαρκές σκάνδαλο της “εκτροπής” πόρων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αν κάτι αποδεικνύουν αυτά τα πορίσματα είναι ότι οι πολυάριθμοι μάνατζερ, οι σούπερ διοικητές και ο αξιακός κώδικας της αγοράς δεν μπορούν να εγγυηθούν τη λειτουργία ενός δημόσιου, υψηλού επιπέδου και δωρεάν συστήματος υγείας. Ο Μ. Σαμπατακάκης κατά την περιφορά του στα κανάλια δεν παρέλειψε να διαλαλήσει και την αδήριτη ανάγκη να φτάσουν τους 200 οι επιθεωρητές της υγείας γιατί τώρα “τρέχουν και δεν προλαβαίνουν”. Θέλει δηλαδή να πείσει ότι δίπλα στους διοικητικούς μηχανισμούς των νοσοκομείων που περικλείονται από τους διοικητικούς μηχανισμούς των υγειονομικών περιφερειών πρέπει να στηθεί κι ένας τρίτος ελεγκτικός κύκλος, το σώμα επιθεωρητών υγείας, γνωστών και ως ράμπο. 

Αλλά το ΕΣΥ δεν έχει να φοβάται: εκτός από τους ράμπο αναμένονται μέχρι το Μάρτιο τα πρώτα πορίσματα της επιτροπής των σοφών που οι δρόμοι τους “τρέχουν χιαστί” με μια άλλη ομάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας και όλοι μαζί σοφίζονται προτάσεις για τη σωτηρία του  -ξεκινώντας από την πεπατημένη των χρηματοδοτούμενων μελετών. Ήδη ανακοινώθηκε εκπόνηση μελέτης για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία. Λέτε να προκύψει πρόταση για το πρόβλημα της πολύωρης αναμονής των ασθενών στις εφημερίες; 

* Ο Κωστής Κεκελιάδης είναι δημοσιογράφος

No comments:

Post a Comment