Sunday, February 20, 2011

11+1 υπουργοί αποκαλύπτουν τα πιράνχας της Υγείας (ΒΗΜΑ)

Δέσμιο ισχυρών συμφερόντων από το ολιγοπώλιο των Siemens και General Εlectric στους αξονικούςκαι μαγνητικούς τομογράφους ως το κλειστό κύκλωμα προμηθειών υλικών και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία που στηρίζεται στις τεράστιες μίζες τις οποίες παίρνουν προμηθευτές και γιατροί - εμφανίζεται το πολιτικό σύστημα μέσα από την αποκάλυψη των πρακτικών της συνομιλίας που είχαν 11 πρώην υπουργοί Υγείας με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου, τον κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη
Από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί τα τελευταία

25 έτη- μετά τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά που ως υπουργός Υγείας την περίοδο 1984-1987 δημιούργησετο ΕΣΥ-, προκύπτει ότι το πολιτικό σύστημα έχτισε στα χρόνια που πέρασαν νέα νοσοκομεία,αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τον διοικητικό έλεγχο του Συστήματος Υγείας στο οποίο αναπτύχθηκαν και εξαπλώθηκαν φαινόμενα διαφθοράς.Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι, ενώ όλοι δείχνουν βέβαιοι για τη διαφθορά προμηθευτών και γιατρών, αν πραγματικά οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί προσπάθησαν να αλλάξουντην κατάσταση ή απλώς τη συντηρούσαν παρ΄ ότι γνώριζαν τον βαθμό και το βάθος της διαφθοράςκαι δεν έκαναν τίποτε.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει τα «πιράνχας» του συστήματος της δημόσιας Υγείας, όπως χαρακτήρισε τα οργανωμένα συμφέροντα ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος ο οποίος για λόγους υγείας απουσίαζε από τη συνάντηση των 12 συναδέλφων του των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ. Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και αυτά είναι που έχουν ανεβάσει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα μας στα 25 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ), ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ όπου η ασφάλιση παραμένει ιδιωτική ή τη Γερμανία.
Από τα πρακτικά της συνάντησης των υπουργών αποκαλύπτονται τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στον χώρο της Υγείας μετά την ενοποίηση των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ως προς τους κλάδους υγείας και περίθαλψης.
Η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις μονάδων, η ένταξη των πολυϊατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και η δραστική μείωση του διοικητικού προσωπικού του υπουργείου Υγείας είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που έρχονται είτε ως πρωτοβουλίες του κ. Λοβέρδου, είτε ως νομοθετήματα, είτε ως αναπόφευκτες εξελίξεις.
Οι διάλογοι
Τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των υπουργών στη συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου είναι αποκαλυπτικά... Ο κ. Λοβέρδος έδωσε το περίγραμμα όπου ήθελε να κινηθεί η συζήτηση λέγοντας: «Κανένας δεν μένειστην ιστορία από αυτόν τον χώρο-είναιο πιο δύσκολος από πλευράςδιοικητικού τομέαπου έχει το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι πολιτικάπανεύκολος, γιατί όλοι λένε “ναι”, κανένας δεν σου λέει “όχι”.Αλλά πώς γίνεται πράξη το “ναι”, με τη διοικητική ακαταστασία, την τσαπατσουλιάκαιτην πολυνομία;Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αναπτύσσονται και τα συμφέροντα με μια λογική ρεμούλας.Ηδιαφθορά έρχεται δεύτερη,έπεται,εκείόπου δεν διοικείται σωστά ένας τομέας τόσο μεγάλος όσο αυτός της Υγείας. Εχω κατασταλάξειέπειτα από τρεις μήνεςσε αυτά που πρέπει να κάνω και ορισμένατα έχω παρουσιάσει και στη Βουλή,αλλά χρειάζεται συνεννόηση πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις.Εχω πει ότι αν τον Μάρτιο αυτάδεν τα παραδώσω σε λειτουργία, εγώ θα φύγω και κυριολεκτώ».
Οι άλλοι υπουργοί άκουσαν προσεκτικά την εισήγηση του υπουργού, πήραν με τη σειρά τον λόγο με πρώτη την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου η οποία αποκάλυψε ότι είχε συναντήσει μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια μηχανοργάνωσης του ΕΣΥ. «Το 1990 τον πρώτο υπολογιστή στο υπουργείο Υγείας τον έφερα εγώδενυπήρχε...Γι΄ αυτό είχαμε κατηγορηθείκαι είχε σχεδόν αποφασιστείνα δοθεί στον ΣΕΒη ανάθεση του προγράμματος διαχείρισης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων. Εγιναν οι πρώτες εφαρμογές και στο Γενικό ΚρατικόΑθηνών “Γ. Γεννηματάς” είχε αποκαλυφθεί ότι μέσα στον πρώτο χρόνο το φαρμακείο κόστισε 575 εκατ. δρχ. λιγότερο από τον προηγούμενοχρόνο. Γεγονός που σημαίνειότι χωρίς μηχανοργάνωση δεν γίνεται δουλειά». Διαφώνησε με τις συγχωνεύσεις μεταφέροντας τα εξής: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φτιάχνει κανένας περισσότερα από 400 κρεβάτια σε νοσοκομείο διότι θεωρείται ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Διότι ένα νοσοκομείο έχει τεράστιο εξειδικευμένο προσωπικό,δεν έχει απλώς νοσηλευτές. Πώς θα γίνει διοίκηση αν συγχωνευτούνμεγάλα νοσοκομεία,πέντε και έξι και επτά μαζί;». "Πρέπει να χτυπήσουμε τις μίζες γιατρών και προμηθευτών"
«Το κύριο θέμα είναι οι τεράστιες δαπάνες και οι τεράστιες μίζες τις οποίες παίρνουν προμηθευτές και γιατροί».Αυτό τόνισε ο πρώην υπουργός κ. Ι. Φλώρος κατά τη διάρκεια συζήτησης και προσέθεσε: « Συνεπώς, ενοποίηση των Ταμείωνκαιπρομήθειες είναι τα βασικά θέματα.Στη συνέχεια ο έλεγχος στα εργαστήρια και στις κλινικές σεόλη την Ελλάδα».
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη ζήτημα των προμηθειών: «Η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτήςτης Ελλάδας. Τότε λοιπόνζούσε ο αείμνηστος πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι αντίστοιχοι φαρμακοβιομήχανοι του είχαν κάνειεμπάργκο. Και με πήρε να μου ζητήσει βοήθεια, να του στείλω φάρμακα από τον ΙΦΕΤ.Του είπα,βεβαίως, “θα σου στείλω, αλλά θέλωτη βοήθειά σου για το πρόβλημαπου ξέρω ότι υπάρχει και δεν μπορώ να βρω στοιχεία”. Τα στοιχείαμου τα έδωσε. Γράφτηκαν τότεπρωτοσέλιδα, μετά ξεχάστηκαν και μόνο με αυτό οι προμηθευτές τον Νοέμβριο του 2005 έκαναν μείωση30%- χωρίς νόμο. Το προχώρησε λίγο μετά ο Δημήτρης (Αβραμόπουλος), έκανε και τον νόμο για τις προμήθειες, αλλά στον νόμοπρέπει να μπουν δύο πράγματα. Δεν χρειάζεται επιτροπήσε κανένα υπουργείο· μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και σε όσες υγειονομικές περιφέρειες υπάρχουν- πλην της Αττικής όπου πρέπει να είναι δύο- μία κεντρική αποθήκη όπου θα γίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός και το νοσοκομείοθα ζητεί από την κεντρική φαρμακαποθήκη της υγειονομικήςπεριφέρειας ό,τι του χρειάζεται. Μόνο έτσι θα πάψει να μπαίνει αυτοκίνητο προμηθευτή μέσα στον περίγυρο του νοσοκομείου». Παίρνοντας τον λόγο ο διάδοχός του στο υπουργείο Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε: «Το ΕΣΥ δενέχει ακόμη νομική υπόσταση. Δεν είναι οργανισμός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιακενά..». Ο κ. Δ.Κρεμαστινός συμφώνησε σε πολλά από όσα τόνισαν οι συνάδελφοί του αλλά στάθηκε στην καθημερινότητα. «Ολα αυτά είναι σωστάκαι πρέπει να γίνουν- τα μηχανογραφικάσυστήματα, οι κομπιούτερκαι τα λοιπά-, αλλά να μην αφήσετε έξω τον παράγοντα άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομείαοι έγκυοι γυναίκες παίρνουναπαλλαγή λόγω απειλούμενης κύησης σε ποσοστό που κυμαίνεταιαπό 50% ως 70%. Ωστόσο, με βάση τη βιβλιογραφία, από τις εγκυμοσύνες μόνο το 10% επιστημονικάαπειλείται».
Ο κ. Κ.Γείτονας είπε: «Οταν είχα ζήσει έναν μήνα στο Μemorial με τον Γεννηματά,ο οποίος νοσηλευότανεκεί, έβλεπα ένα ακτινολογικότμήμα να έχει χαλιά,να έχει προσωπικόκτλ.και ένα άλλο τμήμα να μην έχει.Ρώτησα λοιπόν τι γίνεται. Και μου είπαν ότι το ακτινολογικό τμήμα πέτυχε τους στόχους του,γι΄ αυτό πήρε χρηματοδότηση παραπάνωγια πριμ των γιατρών, για υποδομές και για εξοπλισμό.Εμείς έχουμε τα πάντα, είτε δουλεύει είτεδεν δουλεύει η κλινική.Αρα εδώ να προχωρήσει αυτό το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών μαζί με την αξιολόγηση που είπαμε νωρίτερα».
Μια προσωπική εμπειρία αφηγήθηκε ο κ. Γ. Σούρλας«Μπροστά μας έχουμε το κύκλωμα των φαρμάκωνκαι των μηχανογράφων.Ως υπουργός αφελής, από το χωριό μου, η Μαριέττα θυμάμαι και κάποιοιάλλοι συνάδελφοι αποφασίζουμενα εκπονήσουμε μελέτη για τα φάρμακα. Τίθεται το ερώτημα: Από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες με ένα κιλό ασετιλίνη πόσες κάψουλεςπαρασκευάζονται; Κάνω λοιπόν ένα έγγραφο και ζητώ από τον ΕΟΦ να μου δώσει τα τιμολόγια.Ηταν Δευτέρα, αν θυμάμαι καλά,ηώρα 1.00.Την Τρίτη το πρωί είχαν φορτωθεί σε ένα φορτηγόόλα τα τιμολόγια και έφυγαν. Πήγαστον εισαγγελέα και μου λέει: “Τι να σου κάνω,κύριε υπουργέ...”. Τα μάζεψα και έφυγα. Ηταν η μεγάλησύγκρουση με τους φαρμακοβιομηχάνουςόταν έφυγα εγώ και με πίεσαν για να φύγω.Είπαν “πρέπεινα ξεκουραστεί ο κ. Σούρλας, κουράστηκε”. Με λυπήθηκαν δηλαδή...Αντιλαμβάνεστεμε τι έχετε να κάνετε...». Ο κ. Δ.Σιούφας τόνισε: «Στον χώροτης πληροφορικής το καλύτερο σύστημα να βάλετε,αν οι εταιρείες τις οποίες θα επιλέξετε δεν το λειτουργήσουντο σύστημα αυτό οι ίδιες και για μεγάλο χρονικό διάστημα,θα καταρρεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.Και εδώ υπάρχειη σύγκριση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Δουλεύει λίγες ώρες ενώ κανονικά θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση τα απογευματινάιατρεία να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το θέμα. Πρέπει να λειτουργεί το σύστημαόχι έξι-επτά ώρες,αλλά 15 ώρες, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.Και εδώ να σκεφτείτε ότι λύσηείναι τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας να την έχει η εταιρεία η οποία παίρνειτον συγκεκριμένο διαγωνισμό». Τρία ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ διατύπωσαν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τις επερχόμενες αλλαγές εκτιμώντας ότι υπάρχει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Αν. Πεπονής είπε: «Υπάρχει ή όχι μια τάση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας; Ποια είναι η στάση της πολιτείας; Κατά τη γνώμη μου, η είσοδος του ιδιωτικούφορέα στην Υγεία θα οδηγήσεισε χώρους συνάρτησης του κόστουςή στην υποβάθμιση της ποιότηταςτων υπηρεσιών».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης τόνισε: «Η δημόσιαυγεία δεν έχει χρήματα. Αρα πρέπει να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση. Πρέπει να περάσει στους πολίτες ότι η μεγάλη υπόθεσηείναι η δημόσια υγεία. Στην ηπειρωτική χώρα μπορούν να γίνουνενοποιήσεις νοσοκομείων, θεωρώ όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Δεν είναι δυνατόνυπουργοί να εγκαινιάζουν μαγαζάκιατων ιδιωτικών νοσοκομείων».
Ο κ. Π. Αυγερινός κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε: «Υστερα από 60 χρόνια νομίζω ότι φτάνουμε στην εποχή όπου κάπου εδώ τελειώνουντα συστήματα Υγείας και από εδώ και πέρα πια την πολιτική της Υγείας θα τη διαμορφώνει η οικονομία.Ολα καλά, Ανδρέα, όσα λες για την οικονομία, μακάρι να τα πετύχεις, αλλά έχω την εντύπωσηότι δεν θα μπορέσει να αποδώσεισε όλα τα επίπεδα...».
Τα πρακτικά της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας που έγινε στο Μαρούσι στην αίθουσα συσκέψεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας τη Δευτέρα 29.11.2010 δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tovima.gr

No comments:

Post a Comment