Tuesday, February 22, 2011

Φοιτήτριες-τές εναντίον Παπανδρέου στη Γερμανία: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό»

Εμφανώς αμήχανος από την οξεία φραστική διαμαρτυρία που δέχτηκε από Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Πανεπιστήμιο Humboldt, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους φοιτητές στο βήμα, απ΄ το οποίο αποχώρησε ο ίδιος, για να επανέλθει στη συνέχεια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που διέκοψαν την ομιλία του τον αποδοκίμασαν έντονα τον πρωθυπουργό για την αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική, και οι εικόνες της διαμαρτυρίας έκαναν το γύρο του κόσμου.


Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, που φοιτητές αποδοκιμάζουν στο εξωτερικό εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης σε ακαδημαϊκούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι, προ εβδομάδων, και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε αντιμετωπίσει την εντονότατη διαμαρτυρία Βρετανών και Ελλήνων φοιτητών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο London School of Economics. Τότε τα φιλοκυβερνητικά μέσα είχαν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν το περιστατικό, αποδίδοντάς το -ψευδώς- στον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του LSE. Η σημερινή διαμαρτυρία, αντίθετα, επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε «αναρχικούς». Σε κάθε περίπτωση, και παρά την υπερπροσπάθεια των προπαγανδιστικών μηχανισμών, η διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατέφειξε για πολλοστή φορά το μέγεθος της κατακραυγής εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου.Το κείμενο που μοιράστηκε έχει ως εξής:

Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα

«Το στοίχημα για την ανθρωπότητα είναι:ή θα πάμε σε μια Δημοκρατία και σε Σοσιαλισμό ή θα πάμε σε βαρβαρότητα. Ή θα βρούμε ανθρώπινες λύσεις με συμμέτοχους τους πολίτες ή θα αναζητήσουν οι λαοί μας νέους φονταμενταλισμούς, νέους αυταρχισμούς, νέους απολυταρχισμούς και θα δούμε κρίσεις, συγκρούσεις και βία».
(Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 12/05/2009, με τίτλο “Η Σοσιαλδημοκρατία και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος. Το Προοδευτικό Μοντέλο για την Ευρώπη”).
 
Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου:

•   Μειώνει τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων από 24% σε 20%, ενώ, την ίδια ώρα, μειώνει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα κατά 20%, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, καταργεί την προστασία από άδικη απόλυση και αυξάνει τρεις φορές το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα του νέου νόμου για τους μισθούς, τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 35% στο δημόσιο τομέα και κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα. 

•    Αποφάσισε αυθαίρετα ότι οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα σχετιζόμενα με το ΔΝΤ και το “πακέτο διάσωσης” της Ε.Ε. δεν θα χρειάζεται να εγκρίνονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να νομιμοποιηθούν, αλλά θα χρειάζονται απλώς την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.  

•   Διασφάλισε την παραμονή της Ελλάδας στην τρίτη θέση παγκοσμίως των εισαγωγέων πολεμικών εξοπλισμών, αλλά ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της για την εκπαίδευση, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

•    Διασφάλισε επίσης ότι τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος ξοδεύονται για την συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, την ώρα που καταργεί τις κρατικές υποτροφίες.

•     Δεν πήρε κανένα μέτρο ενάντια στη βάναυση, και απειλητική για ανθρώπινες ζωές, βία των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών. Επιπλέον, στήριξε τις αποκαλούμενες “προληπτικές συλλήψεις” πριν από τη διεξαγωγή διαδηλώσεων, που είναι ασύμβατες με το κράτος δικαίου.

Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα; 

Βερολίνο, 21/02/2011

No comments:

Post a Comment