Sunday, March 6, 2011

Ο ρουφιάνος.


 
Της Ευγενίας Ηλιοπούλου                                                         ''Η Αυγή'': 05/03/2011

Είναι το είδος ανθρώπου που θα βρεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Έτσι και στις κλινικές του ΕΣΥ. Μπορεί να είναι ειδικευόμενος αλλά και επιμελητής. Δεν θα τον ανακαλύψεις εύκολα, αλλά θα τον καταλάβεις από μερικά κύρια χαρακτηριστικά, όπως: ιώβεια υπομονή απέναντι στον προϊστάμενο και ειρωνεία απέναντι στους μικρούς συναδέλφους του. Επιδεικνύει μόνιμη προθυμία απέναντι στις εντολές του διευθυντού, όσο και παράλογες και να είναι αυτές. Τον αναγνωρίζεις, αφού πάντα βρίσκεται στο πόδι του διευθυντού. Εκεί, με χαμόγελο μόνιμα κολλημένο στο πρόσωπό του, υπομονητικός, εργασιομανής και "γλυκός".
Δεν έχει μόνο έναν στόχο. Το μυαλό του δουλεύει συνέχεια, επεξεργάζεται πληροφορίες και τις χρησιμοποιεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι πάντα σε απόσταση αναπνοής από τους μεγάλους. Κάθεται παραπέρα, σαν υπάκουο σκυλάκι, ή σουλατσάρει μονίμως στα γραφεία των μεγάλων. Δολοπλόκος και ραδιούργος, ακούει, συγκεντρώνει πληροφορίες και κουτσομπολιά και μετά δήθεν του ξεφεύγουν μπροστά στα κατάπληκτα μάτια του προϊσταμένου. Είναι ο πρώτος που θα προτιμήσει ο διευθυντής για τη διεκπεραίωση των ρουσφετιών του. Θα υποβιβαστεί σε σκλάβο, θα μεσολαβήσει για να γίνει γρήγορα η δουλειά και θα φανεί "άξιος" της εμπιστοσύνης του. Όταν ο διευθυντής πλήττει, είναι ο μοναδικός που θα τρέξει να τον χαλαρώσει και να τον διασκεδάσει. Μετά θα δηλώσει δημόσια ότι κουράστηκε να είναι καλός. Ότι στην πραγματικότητα θυσίασε τον χρόνο του και την κούρασή του για να σώσει τη διάθεση του μεγάλου.
Λέει πολλά και ψαρεύει και, αν είσαι άσχετος, παρασύρεσαι και του απαντάς στο ίδιο τροπάριο. Μετά από ημέρες, όταν θα διαπιστώσεις μία αλλαγή στη στάση του διευθυντού απέναντί σου, θα καταλάβεις ποιος τις μεταβίβασε. Θα κρατήσεις αποστάσεις ασφαλείας και θα τον ξεγράψεις από τους γνωστούς του. Προδότης και σπιούνος, ψοφάει να μάθει τα μυστικά σου για να τα εξαργυρώσει. Χωρίς ηθικούς δισταγμούς και κυρίως χωρίς δεύτερη σκέψη, θα σε αδειάσει μπροστά στους μεγάλους.
Απτόητος, όσες φορές και να τον κολλάς στον τοίχο και να τον βρίσεις, δεν θα αλλάξει στάση. Αγνοεί ότι πρέπει να σεβαστεί κάποια πράγματα. Δεν τον ενδιαφέρει που κάνει ζημιά στους συναδέλφους του. Καθηλωμένος στο καθήκον, ακούει, επεξεργάζεται και μεταφέρει, κατά το δοκούν, τα μυστικά σου. Όταν τον βρίζεις, δεν θα θιχτεί. Θα μειδιάσει και θα σου πει ότι δεν το κατάλαβε, ότι ήταν λάθος. Ίσως θα υποσχεθεί ότι δεν θα το ξανακάνει, αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα κάνει τα ίδια. Η πλάτη του έχει απίστευτη ευλυγισία. Στερείται περηφάνιας και ποτέ δεν υψώνει φωνή απέναντι στον διευθυντή του. Τον μικρό ειδικευόμενο θα τον βρίσει ανεπιφύλακτα επειδή δεν τον φοβάται και ούτε τον υπολογίζει.
Μπορεί ο ρουφιάνος να είναι όμορφος ή άσχημος, αλλά πάντα ευπαρουσίαστος. Προσέχει πάντα την εμφάνισή του απέναντι στον μεγάλο. Απέναντι στους συναδέλφους του κυκλοφορεί αξύριστος, ατημέλητος και casual. Θέλει να συνοδέψει τον διευθυντή του σε όλους τους χώρους εργασίας. Ελπίζει και για εκτός, αλλά δεν του κάθονται οι καταστάσεις. Κανένας δεν θέλει τον ρουφιάνο στην παρέα του. Όλοι οι συνάδελφοί του τον αποφεύγουν και ο ίδιος ο διευθυντής τον ξεχνάει όταν πάει σπίτι του.
Δεν θα τον συστήσει σε κανέναν φίλο του, απλώς τον χρησιμοποιεί! Δεν τον ενοχλεί που είναι μόνος και ότι οι συνάδελφοί του δεν του μιλάνε. Συνεχίζει με το ίδιο βιολί, αφού είναι πεπεισμένος ότι είναι υπέροχος και ότι οι ειδικές υπηρεσίες και η προσφορά του αρέσουν στον προϊστάμενό του. Η ρουφιανιά είναι η καλύτερη συνταγή για τις φιλοδοξίες του και είναι σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξή του.
Σχόλιο.: Ποιός ξέρει τι ''χλαπάτσες'' έχει φάει η συνάδελφος, που την ώθησαν  να αρθρογραφήσει για την ρουφιανιά και τα χαρακτηριστικά του ρουφιάνου! Προφανώς, κάποιους φωτογραφίζει. 
Εμείς να δεις φωτογραφίες που έχουμε! Άλμπουμ ολόκληρο! Γι αυτό,όσοι θέλουν να διευρύνουν τη γνώση τους  γιά το φαινόμενο,τους καλούμε γιά πρακτική άσκηση, εργάσιμες μέρες και ώρες, στο δικό μας χώρο.Και προσοχή!Όχι συγχνωτισμούς, καφέδες και μπίρι-μπίρι με σεσημασμένους ,σε χώρους που συχνάζουν ''συνδικαλιστές και άλλα κακοποιά στοιχεία'', διότι, έχει και ο ρουφιάνος τις αντοχές του.Τι να πρωτοκάνει ο ''άνθρωπος''!Δεν τα προλαβαίνει και όλα!

sirios

No comments:

Post a Comment