Tuesday, October 11, 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 7Ο ΘΕΡΑΠ.ΤΟΥ ΙΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 7Ο ΘΕΡΑΠ.ΤΟΥ ΙΚΑ

Σήμερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα στην επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ‘’Κωνσταντοπούλειου’’ (την οποία εκπροσώπησε μόνος του ο υπογράφων, αφού είχε συνδιαμορφωθεί η θέση και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, τα οποία για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν)και το σύνολο σχεδόν των ειδικευομένων στο 7ο Θεραπ. του ΙΚΑ, ή καλλίτερα, στο Παράρτημα ‘’Καυτατζόγλου’’ του ‘’Κωνσταντοπούλειου’’ Συγκροτήματος.
Έναυσμα γι αυτή την συνάντηση-η οποία με ευθύνη δική μας έπρεπε να είχε γίνει από καιρό-έδωσε το γνωστό τελεσίγραφο Μαρουδιά, η Γ.Σ των εκεί συναδέλφων που απάντησε άμεσα και μαχητικά στη διαταγή ‘’εκ του Φρουραρχείου’’, και τα όσα ακολούθησαν.
Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για το καταστάλαγμα μιας κατά τα άλλα γόνιμης και ζωηρής συζήτησης με τους συναδέλφους, προσπαθώντας αυτή η κατάθεση να είναι απαλλαγμένη κατά το δυνατόν υποκειμενισμού.
Οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι εκεί, ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας, αβεβαιότητας, έλλειψης ασθενών και εκπαιδευτικού έργου. Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους-και δεν τους υποτιμώ μ’ αυτό καθόλου-είτε σε συνδικαλιστικούς βερμπαλισμούς, είτε  στην υποσχεσιολογία της Διοίκησης.Με δυο κουβέντες, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν επιδιώξουν την υπηρεσιακή τους μετακίνηση για να εξασφαλίσουν εκπαιδευτικό χρόνο και έργο, δυναμιτίζουν τον κοινό αγώνα, για την διατήρηση του Νοσοκομείου ως είχε. Αν στηρίξουν εμμένοντας στη εκεί παραμονή τους τον κοινό αγώνα, ο προσωπικός τους αγώνας για την απόκτηση της ειδικότητας, θα έχει πληγεί.

Η βασική αιτία του προβλήματος κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στο γεγονός ότι: Όταν άνωθεν και εντολή δανειστών αποφασίστηκαν οι συγχωνεύσεις, ένα και μόνο στόχο είχαν: Τις περικοπές. Το κριτήριό τους ήταν πεντακάθαρα λογιστικό. Πετάξανε το μπαλάκι της υλοποίησης, στους παρακάτω μανδαρίνους, οι οποίοι διέκριναν πως τους δίνεται μέσω αυτής της διαδικασίας, η χρυσή ευκαιρία, για προώθηση, των στενών ιδιοτελών τους συμφερόντων. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, πλιάτσικο. Λαφυραγώγηση κλινών, προσωπικού, παιχνίδια εκβιασμών(θα σε στείλω στο 7ο) προσπάθειες εξοστρακισμού ακόμη και κλινικών ολόκληρων, διανθισμένα με διάφορες κατά καιρούς επιστημονικοφανείς αρλούμπες τύπου one day clinic (για το 7ο) και πολλά ακόμη. Στην ουσία δηλαδή, όλη η ιστορία των συγχωνεύσεων- η οποία θα μπορούσε ίσως κάτω από προϋποθέσεις και να εξοικονομήσει πόρους, και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες-εξαντλείται, σ’ένα αλισβερίσι του γνωστού διευθυντικού κατεστημένου ένθεν κακείθεν, με γνώμονα τα στενά τους συμφέροντα. Μ’ αυτή τους ακριβώς την αντίληψη, προσπαθούν να σφραγίσουν και τους υπό διαμόρφωση οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Ουδείς εκ των αρμοδίων είναι σε θέση να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται στην από 4/10/2011 απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ‘’Κωνσταντοπούλειου’’ λέγοντας με δυό κουβέντες, κύριοι εμπνευστές των συγχωνεύσεων, ποιος ακριβώς είναι ο στόχος σας; Η επέκταση; Η συρρίκνωση, το ερευνητικό έργο, η αξιοποίηση των υποδομών για το κοινό όφελος; Τι ακριβώς θέλετε; Κανείς δεν ξέρει. Ή μάλλον ξέρει, αλλά πώς να το πείς δημόσια; Ότι έπρεπε να δείξουμε έμπρακτα στους δανειστές ότι περικόπτουμε τις δαπάνες και στο χώρο της υγείας; Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε στη κατάσταση εκείνη που λένε ‘’ο λύκος στην αντάρα χαίρεται’’. Και οι λύκοι έχουν βγει παγανιά, στέλνοντας φιρμάνια, παζαρεύοντας, εκβιάζοντας, τάζοντας, επιδιδόμενοι σε μαθήματα κοπτοραπτικής και μάλιστα στο γόνατο, για να φτιάξουν ο καθένας το δικό του κουστουμάκι.

Το αντικειμενικό γεγονός ότι, όλες οι θέσεις των εκεί ειδικευομένων, από το καλοκαίρι με απόφαση Λοβέρδου, έχουν χαρακτηριστεί προσωποπαγείς,  αποσαφηνίζει αυτόματα και την τύχη που επιφυλάσσουν για συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Αντί να το κλείσουμε εμείς και να εκτεθούμε, άστο να φυλλορροεί και θα κλείσει από μόνο του.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν είναι άδικο, να χρησιμοποιούμε ουσιαστικά τους ειδικευόμενους ως πολιορκητικό κριό για να υπερασπιστούν ένα κάστρο που εκ των προτέρων ξέρουμε όλοι πως έχει πέσει ή πρόκειται σύντομα να πέσει; Εκτός αν υπάρχει ένα ρωμαλέο κίνημα εντός κι εκτός Νοσοκομείου, ικανό να επιβάλει τη θέλησή του, και το 7ο να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό ως είχε. Υπάρχει; Επιτρέψτε μου να έχω επιφυλάξεις, διακινδυνεύοντας η άποψη αυτή να θεωρηθεί ως ηττοπαθής.

Σ’αυτά τα δύσκολα αλλά όχι και άλυτα προβλήματα, τελικά καταλήξαμε σε μια κοινή πλατφόρμα, η οποία προβλέπει τα εξής: Με χρονικό ορίζοντα τις δύο εβδομάδες, παρέμβαση στον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, με στόχο  την υλοποίηση της δημόσιας (στη Γ.Σ τους)δέσμευσής του, πως θα ενισχύσει το 7ο με ειδικευμένους Παθολόγους, διασώζοντας την καρδιά του Νοσοκομείου, την Παθολογική κλινική. Οι συνάδελφοι εκεί , είχαν και πρόταση για το πόθεν η ενίσχυση. Αν μετά τις δυο εβδομάδες δεν υπάρξει εξέλιξη, οι ειδικευόμενοι, συντεταγμένα πλέον και όχι κατά μόνας, θα πρέπει να απαιτήσουν την νομότυπη μετακίνησή τους σε άλλα Νοσοκομεία.
Έτσι έγιναν σε γενικές γραμμές τα πράγματα, αύριο Τετάρτη έχουν Γ.Σ, πιστεύω πως υπάρχει στους συναδέλφους όλους εκεί και η ωριμότητα και ο προβληματισμός, έτσι ώστε να καταλήξουν στις καλλίτερες για όλους αποφάσεις. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Και το γενικότερο τοπίο τα κάνει ακόμη  χειρότερα. Φοβάμαι μήπως έρθει η στιγμή, που όλη αυτή η τόσο σοβαρή κουβέντα, φαντάζει ως πολυτέλεια.
             Σωτήρης Μπότσιος
Μέλος της Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ
        στο ‘’Κωνσταντοπούλειο’’

No comments:

Post a Comment